România lansează EcoRocket, primul satelit românesc, și devine a doua țară europeană care lansează un satelit

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) se pregătește să lanseze, în iunie 2021, primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integral în România, conform paginii de facebook a proiectului, Lansăm România.

Până în prezent, ARCA se laudă cu două lansări de rachete stratosferice, patru baloane stratosferice la scară largă, inclusiv un balon de tip cluster și a primit două contracte guvernamentale cu Guvernul român și un contract cu Agenția Spațială Europeană. România devine, astfel, a doua țară din Uniunea Europeană (prima este Franța) care lansează un satelit.

Conform ARCA, EcoRocket este o rachetă semi-reutilizabilă, alimentată cu abur. LAS este o rachetă ecologică. Indiferent de versiunea sa (consumabilă sau reutilizabilă), un vehicul LAS este format dintr-un rezervor de combustibil din materiale compozite, un sistem de alimentare, un motor, sistemul de încălzire electrică și avionică. Apa din rezervor este încălzită electric până la 250 ° C. La pornirea motorului, apa este injectată în camera motorului prin sistemul de alimentare, unde se transformă parțial din lichid în vapori. O altă fază de încălzire are loc în motor (doar pentru versiunea LAS reutilizabilă), utilizând puterea generată de bateriile LiPo cu descărcare ridicată. Acești vapori de apă sunt accelerați prin duza motorului până la turații supersonice creând o tracțiune.
LAS-ul de consumat va fi utilizat mai ales ca amplificatoare pentru vehicule terțe la cerere, în timp ce versiunea reutilizabilă a LAS va fi utilizată exclusiv de ARCA și de terți împreună cu propriile vehicule.

Conform defenseromnia.ro, prin lansarea EcoRocket, ARCA non-profit doreşte să câştige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul vizează stimularea industriei aerospaţiale europene pentru construcţia de rachete lansatoare de sateliţi, cu un impact redus asupra mediului înconjurator şi la un cost de lansare scăzut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *  • Abonează-te pentru Alerta de Email
  • sau click pentru grupul Telegram

Mulțumim. Sunteți abonat!

A fost o eroare. Vă rog încercați din nou.

Liberalist.ro va folosi informațiile pe care le furnizați în acest formular pentru diseminare articole și informări de marketing.