Conform unui raport public al BNR, cele mai mari 10 bănci din România au evaluat riscul de nerambursare a creditelor contractate la categoria riscurilor sistemice ridicate şi în creştere în următoarea perioadă.
Cele mai mari instituţii de credit autohtone au identificat şapte riscuri sistemice ridicate şi trei riscuri moderate ca urmare a încheierii moratoriilor pentru amânarea ratelor de plată şi pe fondul înrăutăţirii condiţiilor macroeconomice.
Raportului BNR a identificate următoarele riscuri în categoria riscuri sistemice ridicate:
- deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne
- riscul de nerambursare a creditelor contractate de sectorul neguvernamental
- cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar
- riscul reducerii rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente.
- riscul asociat inovaţiei financiare şi provocărilor la adresa securităţii cibernetice
- riscul privind lichiditatea sectorului bancar
- riscul de intensificare a legăturii dintre sectorul bancar şi sectorul public
Conform instituțiilor de credit, sunt clasate la un nivel moderat următoarele riscuri: (1) riscul asociat evoluțiilor din piața imobiliară comercială, (2) riscul de creștere a costului de finanţare și (3) riscul climatic.
La aceste riscuri se adaugă o creștere a riscului sistemic de neplată a creditului comercial, mai cunoscut sub numele de credit la furnizor. Volumul de credit comercial din economia noastră este de trei ori mai mare decât creditul bancar, respective 383 de miliarde (credit comercial) versus 117 de miliarde de lei (credi bancar). În acelaşi timp, termenul mediu de plată al facturilor în România a ajuns la 114 zile, de două ori peste media europeană şi faţă de nivelul înregistrat în urmă cu un deceniu.