Umor negru la guvernul de la Kremlin. Rusia își controlează cetățenii printr-un sistem „Orwell”

Jurnalist Kristyna Foltynova, publică recent un articol pe platforma online a Radioului Europa Liberă despre cum realitatea bate ficțiunea și, colac peste pupăză, cei care implementează aceste măsuri au și umor negru.

‘În 2020, Rusia s-a clasat pe locul trei în lume în ceea ce privește numărul de camere CCTV de pe teritoriul său’, relatează jurnalista. ‘De asemenea, țara a investit milioane de dolari în software de recunoaștere facială și a lansat unul dintre cele mai cuprinzătoare sisteme de supraveghere din lume la Moscova.’

Foltynova atrage atenția, ‘În timp ce autoritățile spun că acest lucru va spori siguranța publică și va contribui la combaterea pandemiei coronavirusului, activiștii pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa reglementărilor și la posibilele încălcări ale confidențialității datelor.’

După câțiva ani de teste, în ianuarie 2020 Rusia a lansat un sistem de recunoaștere facială. Peste 100.000 de camere instalate deja la Moscova au fost echipate cu această tehnologie.

În consecință, la începutul pandemiei, Rusia avea un sistem care permitea autorităților să monitorizeze dacă oamenii respectă regulile de carantină. Potrivit unor rapoarte, camerele au putut raporta „contravenienți” chiar și atunci când au părăsit locuințele pentru doar câteva minute pentru a scoate gunoiul.

În iunie 2020, la doar câteva luni de la dezvoltare exponențială a infrastructurii, Rusia a semnat un contract pentru un sistem de recunoaștere facială denumit în mod amenințător „Orwell” pentru toate școlile sale – mai mult de 43.000 în total. „Orwell”, pentru cei care nu înțeleg ironia și umorul negru, este numele scriitorului englez, George Orwell, care a scris distopia “1984” despre cum autoritățile unei țări fictive îți controlează cetățenii printr-un sistem ‘Big brother’ (Fratele mai Mare) de monitorizare.

Potrivit autorităților, acest lucru a fost făcut, ca toate marile grozăvii din istorie, cu scopul nobil declarat de a monitoriza mișcările copiilor și pentru a identifica potențialii străini din spațiile școlii, în efortul de a spori siguranța.

Cum se compară Rusia cu alte țări?


Conform unui studiu recent al agenției de informații și analize TelecomDaily, în Rusia existau peste 13 milioane de camere CCTV în 2020. Doar China și Statele Unite au avut mai mult – 200 de milioane și, respectiv, 50 de milioane. În ceea ce privește numărul camerelor la 1.000 de persoane, Rusia s-a clasat și ea pe locul trei, după Statele Unite și China.

Din păcate, și Poliția Română a achiziționat recent tehnologia de recunoaștere facială prin care se poate monitoriza și identifica cetățenii prin camerele de securitate, pe tot cuprinsul țări. Ca urmare, sunt serioase motive de îngrijorare și la noi acasă, mai ales pentru cetățeni care doresc un stat minimal.

*** Liberalist.ro scrie liber cu spirit critic, dacă vrei să citești articolele noastre în timeline, selectează meniul Following/Urmărește și căsuța See First/Vezi mai Întâi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *  • Abonează-te pentru Alerta de Email
  • sau click pentru grupul Telegram

Mulțumim. Sunteți abonat!

A fost o eroare. Vă rog încercați din nou.

Liberalist.ro va folosi informațiile pe care le furnizați în acest formular pentru diseminare articole și informări de marketing.