Adeverința electronică verde. Cine mai călătorește în UE?

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten


Astăzi, 17 martie, Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19, comunica RoVaccinare.
Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.


Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor. Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.
Elementele-cheie ale regulamentului propus astăzi de Comisie sunt următoarele:


Adeverințe accesibile și sigure pentru toți cetățenii UE!

✅ Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.
Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.
🌐 Comisia va institui un portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverințe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.
Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.


Nediscriminare!

Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.


Același drept pentru călătorii care dețin o adeverință electronică verde – în cazul în care acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții în materie de sănătate publică precum testarea sau carantina, statele membre ar trebui să accepte, în aceleași condiții, și adeverințele de vaccinare eliberate în cadrul sistemului de adeverințe electronice verzi. Această obligație s-ar limita la vaccinurile care au primit o autorizație de introducere pe piața UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri.


Notificarea altor măsuri – în cazul în care un stat membru continuă să le solicite deținătorilor unei adeverințe electronice verzi să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să își argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri.
Numai informații esențiale și date cu caracter personal securizate!


Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.


Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele. Adeverințele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru cetățenii UE și membrii de familie ai acestora, indiferent de naționalitatea lor. Aceste adeverințe ar trebui să li se elibereze și resortisanților țărilor terțe care își au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.
Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.


Etapele următoare:
Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu.
În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal.
Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare.

Președintele Iohannis una spune acasă, alta face la Bruxelles. Vor condiționa libera circulație de vaccin!

Certificatele digitale de vaccinare vor condiționa dreptul oamenilor de a călătorii în Europa și probabil vor fi disponibile înaintea verii, transmite Reuters.

“Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat Merkel în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.

Nu este foarte clar care este/a fost poziția Președintelui Românei care, deși s-a antepronunțat împotriva pașaportului de vaccinare, este ‘cunoscut’ ca fiind ușor de influențat. Paradoxal, pare că libertățile individuale atât de prețioase pentru unii dintre noi sunt îndepărtate cu sprijinul ‘liberalilor’.

Planul pentru pașaportul de vaccinare există de mult timp și chiar de atunci am anticipat că il vor implementa cu succes indiferent de ce au declarat unii lideri în plan local.

Comisia Europeană continuă cu planul pentru Cardul de Vaccinare și investește în campanii de persuasiune

Comisia Europeană planifică în vederea dezvoltării unui pașaport/card pentru cetățenii UE, care ia în considerare diferitele programe naționale de vaccinare, este compatibil cu sisteme informatice de imunizare electronică și recunoscute pentru utilizare peste granițe, fără duplicarea muncii la nivel național.

Planul este trașat și se dorește un Sistem Informatic European al celor Imunizați până în 2021 sub numele de Sistem european de partajare a informațiilor privind vaccinarea.

CE propune un plan pe doi ani, printr-un document de planificare publicat pe website-ul instituției, să „elaboreze îndrumări pentru a depăși barierele juridice și tehnice împiedicând interoperabilitatea imunizării naționale sistemelor informatice, ținând seama în mod corespunzător de regulile cu caracter personal protecția datelor, astfel cum se prevede în comunicarea Comisiei privind facilitarea transformării digitale a sănătății și îngrijirilor în Piața unică digitală, responsabilizarea cetățenilor și construirea unui mediu mai sănătos societate.”

Redăm citatul complet în limba engleză:

Develop guidance to overcome the legal and technical barriers
impeding the interoperability of national immunisation
information systems, having due regard to rules on personal
data protection, as set out in the Commission Communication
on enabling the digital transformation of health and care in the
Digital Single Market, empowering citizens and building a healthier
society.

ROADMAP ON VACCINATION, EC

Toate acestea sunt condiționate de convingerea și acceptul populației. În sensul acesta se planifică o serie de campanii de informare și un barometru de opinie pentru a analiza gradul de acceptare a noilor măsuri de control în strânsă legătură cu Organizația Mondială a Sănătății, cea care pare să fie în controlul deciziilor politice în toate țările europene.

Produce on a regular basis a Report on the State of Vaccine
Confidence in the EU, to monitor attitudes to vaccination. Based on
that report and taking into account related work by WHO, present
guidance that can support Member States in countering vaccine
hesitancy

ROADMAP ON VACCINATION, EC

Planul este cât se poate de minuțios și componenta de PR și comunicare este foarte importantă. Ne este foarte greu de crezut că o țară mică ca România, cu politicieni direct interesați de posturi în birocrația europeană vor putea să se opună noilor măsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne pe Telegram și Linkedin ℗ Site-ul conține reclame de afiliere cu oferte & reduceri pentru cititori