marți, martie 5Liberalist.ro - Portal Business

ANAF: obligatii suplimentare pentru marii contribuabili

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
ANAF vegheaza: obligatii suplimentare pentru marii contribuabili

ANAF aduce obligații suplimentare pentru majoritatea companiilor cu cifră de afaceri peste 10–12 mil. de euro. Astfel, marii contribuabili cu tranzacții intra-grup de peste 200.000–350.000 de euro trebuie să pregătească anual dosarul prețurilor de transfer.

Lista marilor contribuabili a fost actualizată de ANAF după mai bine de 5 ani de zile.

În urma schimbării regulilor de clasificare, numărul marilor contribuabili a crescut de la 2.940 la 3.364, modificările fiind însă mai ample deoarece multe dintre companiile care erau incluse în precedenta listă din 2016 se încadrează acum în alte categorii sau au fost dizolvate.

„Publicarea listei de mari contribuabili după aproape 5 ani aduce cu sine schimbări importante, partea bună fiind însă că se aliniază în linii mari rezultatele financiare ale companiilor cu clasificarea de mare contribuabil din perspectiva ANAF. Astfel, peste 1.800 de companii se vor trezi cumva că au devenit peste noapte mari contribuabili și că au obligații suplimentare.” a explicat Viorel Sbora, consultant în prețuri de transfer și partener la ATIPIC Transfer Pricing Solutions.

Potrivit legislației în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2022, marii contribuabili vor avea obligația pregătirii anuale a dosarului de prețuri de transfer dacă efectuează tranzacții intra-grup ce depășesc oricare dintre următoarele praguri:

200.000 EUR în cazul dobânzilor;

250.000 EUR în cazul serviciilor;

și/sau 350.000 EUR în cazul tranzacțiilor cu bunuri tangibile și/sau intangibile.

Contribuabilii mari care îndeplinesc toate aceste criterii trebuie să pregătească dosarul prețurilor de transfer nu mai târziu de 10 zile după trecerea termenului legal stabilit pentru depunerea declaraţiilor anuale privind impozitul pe profit, pentru fiecare an fiscal.

ANAF poate solicita prezentarea dosarului chiar și în aceeași zi în care începe acțiunea de inspecție fiscală

„Recomandăm celor care tocmai au devenit mari contribuabili să-și gestioneze din timp pregătirea dosarului prețurilor de transfer, pentru că pregătirea unui astfel de dosar care să fie și sustenabil în fața autorităților fiscale poate dura chiar și 5-6 luni în anumite situații. În plus, este bine de știut că ANAF poate solicita prezentarea dosarului chiar și în aceeași zi în care începe acțiunea de inspecție fiscală.”, a subliniat Viorel Sbora, expert în prețuri de transfer.

Pentru nepregătirea sau neprezentarea dosarului prețurilor de transfer de către marii contribuabili, amenzile sunt de până la 27.000 RON.

Dincolo de amenzi însă, trebuie avut în vedere riscul ca în urma efectuării controalelor fiscale inspectorii să ajusteze prețurile de transfer, caz în care amenda poate deveni nesemnificativă ca valoare. În urma controalelor fiscale finalizate în anul 2020 inspectorii fiscali au efectuat ajustări de prețuri de transfer de aproximativ 2 miliarde de lei.

_____________________

ATIPIC Transfer Pricing Solutions este o companie specializată în consultanță pentru pregătirea dosarelor prețurilor de transfer cu o cultură organizațională centrată pe automatizarea proceselor de lucru, eficacitate și pe crearea unui mediu plăcut de lucru care să permită păstrarea acelorași echipe de proiect de la an la an.

Recent, International Tax Review a inclus compania în topul firmelor de specialitate ”WorldTP” datorită numeroaselor proiecte complexe realizate pentru clienți cu implementări de ERP-uri precum SAP, Oracle, Scala sau Microsoft Dynamics din industrii precum: IT, Farmaceutică, Logistică, Materiale de construcții, Retail, Energie, Medicală și Bunuri industriale.

Nu în ultimul rând, compania a dezvoltat platforma cu cea mai mare comunitate de prețuri de transfer din România accesată lunar de peste 5.000 de persoane – www.atipics.ro.

BLACK FRIDAY -70%
CREDITE SI SERVICII FINANCIARE
SERVICII DE CONSULTANTA (JURIDICA/MARKETING)

Citește și alte știri similare pe Liberalist.ro:

Presa americană într-o singură voce: Biden este vinovat de înfrângerea catastrofală din Afganistan
Un parlamentar finlandez se confruntă cu doi ani de închisoare pentru că este creștin
ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
‘Idolul’ Fauci a admis că virusul Covid19 ar fi putut fi chiar unul din virusurile finanțate de el
Mii de români renuntã la WhatsApp. De ce se discută de ‘Dosarul’ Digital?

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. Nu suntem singurii, probabil și dvs. ați observat faptul că anumite postări care contravin narațiunea oficială sunt considerate ‘spam’ sau ‘mesaje neautoritative’ și în consecință depublicate. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM