Investitorii devin tot mai optimisti in legatura cu piata de Fuziuni & Achizitii din Romania dupa ce intreg sectorul serviciilor de consultanta a avut de suferit in 2020 pe de-o parte din cauza pandemiei dar, particular in anumite domenii, si din cauza scaderii cotatiei petrolului.
AMCOR concluzioneaza cel mai bine care a fost impactul pandemiei asupra pietei de consultanta:
Piaţa de consultanţă în management. 73% dintre companii au fost afectate de pandemie
Aproximativ 73% dintre respondenți au declarat că au fost afectați de această pandemie. Doar 27% au declarat că business-urile lor nu au fost afectate de criza medicală și economică apărută din cauza COVID19.
La întrebarea ”Care considerați că a fost impactul crizei COVID19 asupra firmei dvs.?” răspunsurile primite au fost foarte diferite: 55% au declarat că această criză a avut un impact negativ asupra firmelor lor, 27% au declarat că această criză nu i-a afectat si 18% au declarat că această criză a avut un impact pozitiv asupra firmelor lor.
KPMG publica o noua editie a publicatiei „Contextul pieței de M&A în România” si concluzia este un optimism sporit în rândul investitorilor. Acestia estimează că piața de Fuziuni și Achiziții (M&A) din România va crește în 2021. Cu toate că pandemia COVID-19 a creat multă incertitudine în piață, un număr mare de tranzacții fiind amânate, finalul anului a readus optimismul în rândul investitorilor, conchide analiza.
Începând cu trimestrul al III-lea al anului trecut, multe tranzacții s-au reluat și KPMG anticipeaza ca tendința va continua și în 2021, creând astfel oportunități semnificative în piață.
O creștere a activității de M&A
„Anul acesta, ne așteptăm la o creștere a activității de M&A stimulată de contextul actual care ar putea fi benefic atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători. Investitorii caută să achiziționeze companii aflate în dificultate la un preț atractiv, ceea ce le-ar putea aduce profituri mai mari în viitor. Cu toate acestea, mulți sunt, de asemenea, dispuși să plătească un preț mai mare pentru companii de top care au trecut cu succes prin pandemie și au dovedit că au un model de afaceri rezilient. Vânzătorii pot beneficia de excesul de lichiditate din piață și de dorința de consolidare venită din partea companiilor cu poziții bilanțiere solide.
În acest context particular, sondajul nostru a relevat un puternic sentiment de optimism, 61% dintre respondenți așteptându-se ca activitatea pieței de M&A din România să crească în lunile următoare.
Așa cum indica și ediția precedentă, sectorul tehnologiei (IT) ar putea fi cel mai atractiv pentru investitori, urmat de cel al sănătății, cel al bunurilor de larg consum și cel al energiei și infrastructurii. Fondurile de investiții de capital privat vor continua să urmărească piața și vor avea un rol semnificativ în dinamica M&A prin achiziționarea companiilor românești și prin vânzarea unor companii din portofoliu.”
Bogdan Văduva, Partener, Head of Deal Advisory, KPMG în România, explică: “Chiar dacă pandemia este încă activă și suntem în proces de revenire din șocul inițial, vedem un optimism crescut în piață și ne așteptăm ca un număr considerabil de tranzacții să aibă loc în 2021. În ultimii ani, piața românească de M&A a devenit un mediu favorabil pentru investitori. Mai mult, aspect relevat și în ediția de anul trecut, România continuă să fie atractivă atât pentru investitorii strategici, cât și pentru cei financiari, aceștia având în continuare oportunități semnificative de consolidare. Economia românească are potențialul de a atinge o valoare de 300 de miliarde de euro pe termen mediu și lung.”
Domeniul consultantei juridice
Intr-un alt domeniu, cel al consultantei juridice, lucrurile par sa se reaseze, iar telefonul sa sune. Avocatul Ana Bujorean observa un interes sporit pentru abonamentele juridice din partea companiilor.
„Astfel, spre exemplu, un abonament juridic lunar include un numar de ore/luna pe care avocatul il poate acorda problemei juridice cu care clientul se confrunta: Notificari clienti, Raspunsuri notificari, consultanta contractuala, recuperare creante, conflicte de munca etc.
In functie de numarul de ore pe care il considera necesar a fi alocat problemelor juridice cu care se confrunta lunar, cuantumul abonamentului poate fi modificat in functie de acordul partilor, putand fi, de asemenea, negocia un onorariu fix pentru fiecare problema juridica pe care o intampina.”