„Nicio țară civilizată nu și-a vândut companiile strategice pe nimic atunci când piața este la pământ” Cine are dreptate? Suntem vânduți?

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten

În 16 august 2020, a fost oficializată o lege care interzicea, pentru doi ani, privatizarea acțiunilor statului și suspenda, pentru aceeași perioadă, procesele de privatizare aflate în derulare, la momentul intrării în vigoare a măsurii. Acum, Guvernul a intors această interdicție și a abrogat prevederile care interziceau vânzarea de acțiuni ale statului.

Unii analiștii, alături de o parte din politicieni, consideră această abrogare discutabilă în condițiile în care tendința, la momentul actual, atât în Europa, cât și în lume, în general, e de a amplifica participarea statului în sectoare economice strategice și nu de a o reduce.

„Abrogarea legii PSD prin care interziceam vânzarea companiilor românești în plină criză este cea mai mare crimă economică”, declară liderul PSD, Marcel Ciolacu. „Nicio țară civilizată nu și-a vândut companiile strategice pe nimic atunci când piața este la pământ. Numai Cîțu Vânzătorul vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi! Planul lor e clar. De asta l-au recuperat la Guvern și pe autorul tentativei eșuate de privatizare a sănătății. Nu vă jucați cu focul! Nu veți privatiza nimic legat de viața și viitorul țării!!!”

În descrierea situației de fapt, Executivul consideră că „în plan economic remarcăm că un comportament al statului în care sunt suspendate anumite operațiuni legate de capitalul de stat administrat, respectiv înstrăinarea unor acțiuni / active sau vânzarea de către operatorii economici cu capital majoritar / integral de stat a unor participații pe care le dețin la filialele proprii, creează un statut discriminatoriu în raport de operatorii cu capital privat și în special concurenți, riscul major fiind acela al diminuarii resurselor financiare atrase, a imposibilității dezvoltării afacerilor sau implementării unor proiecte de investiţii majore, cu impact social şi economic de interes general. Identificând problemele care afectează întreg sistemul economic național, precum și comportamentul economic și financiar al societăţilor cu capital de stat, considerăm ca fiind necesară abrogarea acestor măsuri..”

În expunerea de motive, Executivul consideră în primul rând că privatizarea va ajuta companiile de stat să se recapitalizaze, modernizeze, și să facă investiții.

Prezentul proiect de lege propune abrogarea prevederilor art. 1 – 3 Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, valorificarea acțiunilor netrebuind să fie privită ca un scop în sine, ci ca un proces prin care transferul de proprietate trebuie să se regăseasca în recapitalizare, modernizare, investiții, cu efecte pozitive în ceea ce priveste eficiența economică.

Expunerea de motive L173, Legii nr. 173/2020

De semenea, spune Executivul, prin diversificarea acționariatului, se intenționează asigurarea revenirii la o situație de competiție pe piață, în care fiecare companie și societate națională, instituție de credit și orice altă societate la care statul are calitatea de acționar urmărește să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acțiunilor deținute de stat.

Măsurile propuse au impact direct la nivel macroeconomic permițând pe de o parte, derularea de activități specifice a unor operatori economici, în conditii de eficienta economica, iar pe de alta parte, cresterea veniturilor bugetare din valorificarea de actiuni. Astfel, promotorii legii, estimează că înstrăinarea de acțiuni de la societăți va avea consecințe benefice asupra redresării activității în economie prin implementarea unor măsuri care să conducă la eficientizarea activității acestora sub aspectul utilizării resurselor și evitarea de blocaje financiare în economie.

Lucrurile sunt astfel clare, avem două perspective și argumente pertinente de ambele părți. Liberalistul nu consideră nicio măsură economică ca fiind proverbial încadrată la alb și negru. Întotdeauna sunt nuanțe în argumentele politice și economice. Așadar, PSD are argumente pertinente în opoziția lor pentru privatizarea societăților de stat: Perioada neprielnică pentru valorificarea activelor și accesul unor investitori privați sau chiar a unor state neprietene în acționariatul celor mai importante companii de stat, considerate de toată lumea ca fiind strategice pentru economia românească.

Sunt peste 1400 de companii de stat caracterizate prin ineficiență și pierderi, cele mai multe dintre ele, care au mare nevoie de eficientizare prin capitalizare și management privat însă nu acestea sunt ‘bijuteriile coroanei’ care au potential să fie vândute.

Interesul mare este pentru: CEC Bank, Aeroporturi Bucuresti, TAROM, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz si Nuclearelectrica.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pentru Oferte, CLICK pe reclamele de afiliere!

Urmărește-ne pe Telegram, Iconiță & Linkedin

X