Activitatea de lansare pentru EcoRocket: Planul și etapele

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten

ARCA anunță cum va decurge activitatea de lansare a rachetei EcoRocket și etapele lansării:

Activitatea de lansare pentru EcoRocket va începe de dimineață și va cuprinde:

– confirmarea efectuării lansării cu trei ore înainte prin comunicare directă cu traficul aerian civil și militar, precum și cu traficul naval;

– alimentarea rachetei cu curent din sursă internă și pornirea echipamentelor electronice (navigație, control, senzori, telemetrie, video, etc);

– verificarea recepției datelor de telemetrie primite de la rachetă la bordul navei;

– coborârea rachetei de la bordul navei pe mare;

– amplasarea rachetei în poziție verticală;

– alimentarea și presurizarea rachetei;

– decuplarea automată a tuturor legăturilor ombilicale (furtune alimentare si presurizare, parame, etc);- îndepărtarea navei la distanță de siguranță;

– stabilirea comunicării permanente cu traficul aerian civil și militar;

– armarea rachetei urmată de pornirea secvenței de lansare.Aceasta este prezentarea pe scurt a secvenței de lansare. Procedura de lansare cuprinde circa 600 de aliniate care implică circa 70 de persoane din 5 instituții civile și militare.

#lansamromania

Nava de cercetare hidrografică și oceanografică NMH Catuneanu aparținând Forțelor Navale Române a oferit sprijinul logistic pentru activitatea EXAM Misiunea 10 care a vizat efectuarea antrenamentului de lansare pentru EcoRocket.

Conform companiei, toate cheltuielile cu această misiune au fost plătite de către ARCA către Forțele Navale din surse exclusiv private, în cadrul unui contract de prestări servicii.

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) se pregătește să lanseze, încã din iunie 2021, primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integral în România, conform paginii de facebook a proiectului, Lansăm România. În acest moment se derulează ultimele pregătiri înaintea lansãri ce va avea loc la finalul lunii august din Marea Neagrã, aproape de litoralul românesc.

LansămRomania – EcoRocket va fi primul satelit românesc si, astfel, România devine a doua țară europeană care lansează un satelit dupã Franta.

UPDATE 1 IULIE 2021

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) se pregătește să lanseze, în iunie 2021, primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integral în România, conform paginii de facebook a proiectului, Lansăm România. În acest moment se derulează ultimele pregătiri înaintea începerii antrenamentelor.

Până în prezent, ARCA se laudă cu două lansări de rachete stratosferice, patru baloane stratosferice la scară largă, inclusiv un balon de tip cluster și a primit două contracte guvernamentale cu Guvernul român și un contract cu Agenția Spațială Europeană. România devine, astfel, a doua țară din Uniunea Europeană (prima este Franța) care lansează un satelit.

Conform ARCA, EcoRocket este o rachetă semi-reutilizabilă, alimentată cu abur. LAS este o rachetă ecologică. Indiferent de versiunea sa (consumabilă sau reutilizabilă), un vehicul LAS este format dintr-un rezervor de combustibil din materiale compozite, un sistem de alimentare, un motor, sistemul de încălzire electrică și avionică. Apa din rezervor este încălzită electric până la 250 ° C. La pornirea motorului, apa este injectată în camera motorului prin sistemul de alimentare, unde se transformă parțial din lichid în vapori. O altă fază de încălzire are loc în motor (doar pentru versiunea LAS reutilizabilă), utilizând puterea generată de bateriile LiPo cu descărcare ridicată. Acești vapori de apă sunt accelerați prin duza motorului până la turații supersonice creând o tracțiune.
LAS-ul de consumat va fi utilizat mai ales ca amplificatoare pentru vehicule terțe la cerere, în timp ce versiunea reutilizabilă a LAS va fi utilizată exclusiv de ARCA și de terți împreună cu propriile vehicule.

Conform defenseromnia.ro, prin lansarea EcoRocket, ARCA non-profit doreşte să câştige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul vizează stimularea industriei aerospaţiale europene pentru construcţia de rachete lansatoare de sateliţi, cu un impact redus asupra mediului înconjurator şi la un cost de lansare scăzut.

Citește si:

Un studiu de amploare face lumină în controversa „Gena gay” sau „Stil de viață”

Studiul MedLife contrazice Guvernul: ‘Imunizații ar fi 10-12 milioane’. Rata de deces pentru Delta este mai mică, doar 0,08%

Nicolae Manolescu îi citează lui Iohannis din Marx ca să înțeleagă care e problema cu ‘România Educată’

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pentru Oferte, CLICK pe reclamele de afiliere!

Urmărește-ne pe Telegram, Iconiță & Linkedin

X