„Taxa Netflix”, în România, este pe punctul de a fi adoptată
Proiectul de lege care prevede introducerea unei taxe, în România, asupra veniturilor obţinute de furnizorii de servicii media audiovizuale, la cerere, cum ar fi Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video, Voyo, de la utilizatorii români pentru vizionarea de filme online, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, preia A7TV.
Prin adoptarea unei astfel de măsuri, România se alătură unui număr relativ restrâns de ţări care au impus sau sunt pe punctul de a impune o fiscalizare similară asupra veniturilor din vizionarea de filme online, cum ar fi Portugalia, Polonia sau Canada.
Iniţiatorii precizează că introducerea noii taxe este necesară în contextul încasărilor în scădere la Fondul cinematografic, din cauza restricţiilor legate de pandemie, inclusiv închiderea sălilor de cinematograf, în timp ce piaţa platformelor de filme online este în ascensiune.
Companiile care creează şi distribuie conţinut online au beneficiat de o creştere exponenţială a vânzărilor. În acest context, era de aşteptat ca statele să reacţioneze prin direcţionarea unor măsuri fiscale către aceste tipuri de companii.
„Taxa Netflix” este inspirată dintr-un curent mai larg, existent în Uniunea Europeană, şi anume taxa pe serviciile digitale.
Totodată, la nivel internaţional, jucătorii care obţin venituri din domeniul digital se află de mai mulţi ani în atenţia autorităţilor fiscale, preocupate să identifice soluţii echitabile de impozitare a profiturilor obţinute de aceste companii care îşi desfăşoară activitatea în mediul virtual şi nu au prezenţă fizică în ţara în care se află consumatorii.
Există jurisdicţii care au introdus deja sau aveau în plan să aplice, unilateral, impozite pe serviciile digitale, fie asupra unui spectru mai larg de servicii digitale (Franţa, Spania, Italia, Marea Britanie) sau mai redus, cum ar fi „taxa Netflix” (propusă în România), dar acestea vor fi obligate să le elimine în momentul în care recomandările Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), axate prin cei doi piloni de impozitare a multinaționalelor (impozitul minim pe profit la nivel global, de 15%, şi mecanismul de distribuire a profiturilor în țările sursă), vor fi adoptate, inclusiv de către România.
Profituri din pandemie: Netflix a făcut profituri record în 2020, a plătit o cotă de impozitare mai mică de 1 la sută
Venitul Netflix din SUA a crescut de la 1,7 miliarde de dolari în 2019 la 2,8 miliarde de dolari în 2020, deoarece oamenii au apelat la internet pentru mai mult divertisment.
Impozitul federal pe venit „actual” al Netflix pentru 2020 a fost de 24 de milioane de dolari, ceea ce echivalează cu doar 0,9% din venitul înainte de impozitare al companiei pentru anul. Acesta este un alt mod de a spune că Netflix a plătit o cotă federală efectivă a impozitului pe venit de doar 0,9% în 2020. Dacă compania ar plăti cota legală de 21%, factura sa de impozite ar fi de 572 de milioane de dolari, relatează itep.org.
În urmă cu doi ani, Netflix a provocat furia multor americani, inclusiv senatorul Bernie Sanders, dezvăluind că a plătit impozit federal zero pentru 845 de milioane de dolari din veniturile americane. Compania a refuzat cu jumătate de inimă, ușor de respins. Cea mai recentă contabilitate înseamnă că în primii trei ani ai legii fiscale Trump-GOP din 2017, Netflix s-a bucurat de venituri de 5,3 miliarde de dolari în SUA și a plătit o cotă efectivă a impozitului pe venit federal de doar 0,4%.
Platformele urmează sa isi deschida sedii in Romania
Între timp, pe plan local, dacă proiectul de lege trece de parlament în forma actuală, este de așteptat ca platformele de streaming video să fie nevoite să se înregistreze fiscal în România sau să desemneze un reprezentat fiscal pentru efectuarea demersurilor de plată a acestei taxe în țara noastră.
Mai mult, dat fiind că respectivele companii au rezidența fiscală în alt stat, este posibil ca veniturile obținute din România să fie dublu impozitate – atât local, prin noua taxă, dar şi în statul de rezidență -, astfel că apare necesitatea implementării unui mecanism de compensare în perioada imediat următoare.
Citește alte știri pe Liberalist.ro:
Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
Un parlamentar finlandez se confruntă cu doi ani de închisoare pentru că este creștin
ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
‘Idolul’ Fauci a admis că virusul Covid19 ar fi putut fi chiar unul din virusurile finanțate de el
De ce costă 1.000€ dacă este un CRM gratuit? Digitalizarea vânzărilor
Libertăți individuale – Constituția României
Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM