duminică, martie 16Liberalist.ro

Un patron din Iași dă semnalul ‘rebeliunii’. Triplează salariile înainte de șomaj tehnic

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten

“Șmecherie de zile mari născocită de patronul restaurantului „Stargrill” din Iași” titrează bzi.ro. În plină pandemie, Cezar Toader a triplat salariile angajaților înainte să fie obligat de stat să-i trimită iarași în șomaj tehnic. Noile salarii ar trebui să acopere fidel și veniturile din tips astfel un pizzer primește 7.000 de lei.

Cezar Toader publică apoi articolul pe retelele de socializare aprinzând scânteia ‘rebeliunii’ contra autorităților cinice: “Uite ce smekerie a născocit acest privat (un hot desigur ca orice privat ) din horeca (agravant) care nu se mai satura de bani.

Cezar Toader, patronul restaurantului „Stargrill” din Iași, a mărit salariile angajaților înainte de a depune dosarele pentru ajutorul de șomaj. Un bucătar sau un pizzer care lucrează în acest restaurant câștigă acum între 5.000 și 7.000 de lei. Reprezentanții AJOFM spun că nu este ilegal acest lucru, însă este imoral. Patronul restaurantului susține că a făcut asta pentru ca angajații săi să primească mai mulți bani de la stat”

Șomajul tehnic in pandemia de Covid19

Companiile pot aplica șomajul tehnic în cazul în care activitatea le este întreruptă în totalitate sau parțial în relația cu o parte a angajaților, care nu vor mai avea posibilitatea să își desfășoare activitatea pentru o anumită perioadă de timp.

Pentru a putea implementa această măsură, compania trebuie, mai întâi, să identifice motivele economice, tehnice sau structurale care justifică întreruperea temporară, parțială sau totală, a activității și să detalieze aceste motive în decizia cu privire la întreruperea temporară a activității.

Pe perioada șomajului tehnic, salariații sunt îndreptățiți să primească o indemnizație de cel puțin 75% din salariul de bază, contractele de muncă fiind, în această perioadă, suspendate.

Guvernul României a adoptat, recent, o ordonanță de urgență care prevede că statul va susține, din bugetul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, plata indemnizației aferente șomajului tehnic pentru angajații firmelor afectate de pandemie, însă în limita a 75% din salariul mediu brut pe economie, pentru două categorii de angajatori: cei afectați direct de instituirea stării de urgență și cei afectați indirect, care își reduc activitatea, cu îndeplinirea, însă, a anumitor condiții și formalități.

Reducerea programului de lucru

Conform Deloitte, altă formă de șomaj tehnic este cea care permite angajatorului să reducă programul de lucru de la cinci zile pe săptămână la patru zile, cu diminuarea în consecință a salariului, însă aceasta poate fi adoptată doar în cazul reducerii temporare a activității, din motive economice, tehnologice sau structurale, pentru perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *