luni, ianuarie 20Liberalist.ro

ANALIZA: De ce se depreciaza leul? Care sunt efectele și va ceda BNR?

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten

Cu 4,9475 lei, euro atinge un nou maxim istoric în raport cu leul. Precedenta valoare maximă a fost atinsă pe 3 septembrie, la 4,9416 lei. Creșterea este de 0,12% față de cursul de vineri. Euro a început anul la un curs de 4,8691 lei.

Dolarul american este cotat la 4,1718 lei, în creștere ușoară, iar lira sterlină la 5,7727 lei, în creștere.

Gramul de aur este cotat în scădere, la 244,7195 lei, relatează europafm.ro

Criza politică aruncă în aer și valoarea euro care crește de la o zi la alta, iar pentru români asta înseamnă creșterea ratelor, a facturilor, chiriilor, a prețurilor, mașinilor sau a apartamentelor. Analiștii economici susțin că BNR a protejat leul până acum, dar evoluția lui a scăpat de sub control.

„Dacă tendința pieţei este de devalorizare, nici BNR nu va putea să susțină continuu”

„Leul a fost apărat, protejat de Banca Națională. Prin urmare aștept ca și în continuare, în perioada următoare leul să fie protejat de Banca Națională. Sigur că dacă tendința pieţei este de devalorizare, nici Banca Națională nu va putea să susțină continuu pentru că ăsta este efectul economiei naționale. Însă mă aștept în continuare ca euro să fie aparat de BNR” spune Adrian Bența analist politic pentru Antena3.

Într-un clasament al scumpirilor pe primele locuri sunt electricitatea, gazele, uleiul și tutunul.

Va ajunge euro la 5 lei conform BNR?

Pe scurt, Liberalist spune că ‘Da, nu există niciun factor intern sau exogen în favoarea leului’. Varianta lungă de răspuns de la BNR este mai confuză.

Pe 10 martie, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a spunea la Digi24 că aceste recorduri reprezintă de fapt creșteri de câțiva bani și vin de la o „reașezare a pieței”.

„Sunt recorduri, dar dacă ne uităm la cifre vedem că deprecierea leului este una foarte scăzută. Avem de la 4,87 la 4,88, un ban și ceva. Este foarte puțin, în contextul dat, al reașezării pe plan extern extrem de semnificative, mai ales dacă ne uităm pe perechea euro-dolar, care de fapt dictează reașezarea. În două săptămâni au fost 4 cenți diferență, ceea ce este foarte mult pentru ceea ce presupune echilibrele internaționale. Sunt reașezări și pe piața dobânzilor, în SUA au început să crească dobânzile și are implicații și pe piețele valutare, care se reflectă în piețele emergente. În Ungaria și în Polonia, variația cursului a fost mult mai mare”, a explicat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, la Digi24.

„Ce se întâmplă acum este o reașezare profundă, pe alte repere, pe piețele internaționale. Dincolo de variația conjuncturală a lichidității, care ține de anumite specificități ale pieței locale, de data aceasta influențele internaționale se simt și contează mai mult pe piața locală. Acum suntem într-un moment mai delicat din punctul acesta de vedere, pentru că ține de marile echilibre de pe piețele internaționale”, a mai spus el.

„V-aș îndemna să uitați pe prognozele făcute în ultimele luni, ultimii ani, făcute de diverse entități și analiști și veți vedea că nu prea au nimerit evoluția de curs. Nu vreau să spun că acum e o altă situație, dar dacă ne uităm în istorie vedem că aceste prognoze rămân ceea ce sunt, simple prognoze”, a completat Dan Suciu.

Efectul deprecierii cursului euro/leu în creşterea preţurilor este de 0,2 puncte procentuale la fiecare depreciere de 1%

În ideea presiunilor inflaţioniste puternice ce se resimt în România, trebuie menţionat faptul că efectul deprecierii cursului de schimb în creşterea preţurilor este ridicat, de circa 0,2 puncte procentuale pentru fiecare depreciere de 1% a leului în raport cu euro. Este, deci, de aşteptat ca BNR să menţină cursul stabil pentru a nu adăuga la presiunile de creştere a preţurilor, în condiţiile în care atât preţul energiei – care a crescut extrem de mult în 2021 -, cât şi preţul internaţional al barilului ies din sfera de control a BNR, conform Bursa.ro

Vești proaste pentru românii cu credite la bancă

În 2020 pe vremea aceasta, un euro era 4,84 lei, dar acum a ajuns să fie 4.94 lei. Creșterea euro ar însemna creșterea ratelor, a facturilor, chiriilor, a prețurilor, mașinilor sau a apartamentelor.

Citește și alte știri similare pe Liberalist.ro:

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. Nu suntem singurii, probabil și dvs. ați observat faptul că anumite postări care contravin narațiunea oficială sunt considerate ‘spam’ sau ‘mesaje neautoritative’ și în consecință depublicate. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM

Photo by Nik Shuliahin on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *