miercuri, iunie 19Liberalist.ro - Portal Business

ASF: Valoarea primelor brute subscrise în piața RCA aproape s-a dublat

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
ASF: Valoarea primelor brute subscrise în piața RCA aproape s-a dublat

Evoluția pieței de asigurări de răspundere civilă auto RCA, subscrise pe teritoriul României în trimestrul I 2022

Printr-un comunicat de presa, ASF anunță că la 31 martie 2022, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea următorii 7 asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Euroins România Asigurare – Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurări SA și Omniasig Vienna Insurance Group SA.

Astfel, numărul de asigurători autorizați de ASF pentru derularea de activități de asigurare RCA s-a diminuat de la 9 la 7, în urma retragerii autorizației City Insurance, și, ulterior, a ieșirii de pe piața RCA a societății Uniqa Asigurări.

În luna septembrie a anului 2021, societății City Insurance i-a fost retrasă autorizația de funcționare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, în baza Deciziei nr. 1148/17.09.2021, fiindu-i astfel interzis să mai încheie contracte noi. Consiliul ASF a aprobat retragerea în luna noiembrie a anului 2021 a autorizației pentru practicarea asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie (RCA) acordată societății Uniqa Asigurări SA.

Ca element pozitiv, în trimestrul IV al anului 2021, sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA, în baza dreptului de subscriere pe teritoriul României (FoE). În primele trei luni ale anului 2022, aceasta a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pe RCA de 136,6 milioane lei, ceea ce înseamnă aproximativ 6% din totalul primelor brute subscrise de societățile autorizate de ASF să practice RCA.

Cota de piață

La finalul primului trimestru al anului 2022, gradul de concentrare se menține ridicat pentru primii asigurători din top, astfel că primii 2 asigurători cumulau aproximativ 55,6% din portofoliul de asigurări RCA din România.

Tabelul 42 Cota de piață aferentă asigurărilor RCA la 31 martie 2022

Nr. crt. Societate Cota de piață (%)

1 Euroins 36,0%

2 Allianz 19,6%

TOTAL (1-2) 55,6%

3 Groupama 18,9%

4 Grawe 8,6%

5 Asirom 8,3%

6 Omniasig 7,2%

7 Generali 1,4%

TOTAL 100,0%

”Companiile cu cea mai mare pondere în piața de asigurări RCA sunt Euroins, Allianz Țiriac și Groupama, care dețineau împreună peste 74% din piață la 31.03.2022.

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele trei luni ale anului 2022 a atins valoarea de aproximativ 2,34 miliarde lei, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, valoarea primelor brute subscrise aproape s-a dublat.

Exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 31 martie 2022 a fost de 2,05 milioane contracte, în creștere cu 17% față de aceeași perioadă a anului anterior. Primele brute subscrise pentru RCA au evoluat constant în perioada T1 2018 – T1 2021, însă în ultimul an s-a remarcat o crestere majoră,” conform ASF.

Citește și alte știri similare pe Liberalist.ro:

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *