joi, iulie 25Liberalist.ro - Portal Business

Tot ce știm acum despre varianta Omicron

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
TOT ce știm acum despre varianta Omicron?

Medicii din Africa de Sud spun că pacienții cu varianta Omicron au simptome „foarte ușoare”.

Dr. Unben Pillay, medic generalist din provincia Gauteng, unde au fost raportate 81% din cazurile noi, a spus că majoritatea pacienților sunt tratați acasă, iar cei vaccinați s-au descurcat mai bine.

„Am observat o creștere bruscă a cazurilor în ultimele 10 zile. Până acum au fost în cea mai mare parte cazuri foarte ușoare, pacienții având simptome asemănătoare gripei: tuse uscată, febră, transpirații nocturne, multe dureri corporale”, a spus dr. Unben Pillay, medic generalist în provincia Gauteng, unde 81% din au fost raportate cazuri noi.

„Cei mai mulți dintre acești pacienți au fost tratați acasă”, a declarat Pillay, luni, într-o conferință de presă online. „Oamenii vaccinați tind să se descurce mult mai bine. Nu am observat o creștere mare a spitalizărilor, dar sunt încă primele zile. Spitalizările apar adesea la câteva zile după o creștere a cazurilor confirmate.”

Dr. Angelique Coetzee, medicul sud-african care a tras primul semnal de alarmă cu privire la noua tulpină, a declarat duminică pentru BBC că pacienții pe care i-a văzut până acum cu varianta omicron au experimentat și ceea ce ea a descris ca fiind simptome „extrem de ușoare”.

Până în acest moment, se ştie doar că testele PCR pot depista tulpina Omicron.

O problemă reală ar putea fi dată de capacitatea testelor rapide de a depista tulpina şi de a indica faptul că o persoană este pozitivă sau nu. Până în acest moment, se ştie doar că testele PCR pot depista tulpina Omicron.

În ceea ce priveşte secvenţierile în vederea identificării tulpinii Omicron, în România, expertul apreciază că e posibil să avem rezultate negative în primele etape de secvenţiere şi să avem rezultate pozitive la cazurile de import, la persoanele care au venit sau au tranzitat ţări din Africa de Sud sau marile aeroporturi europene, scrie news.ro.

Încă nu se ştie dacă vaccinurile existente pe piaţă sunt eficiente şi împotriva noii variante de coronavirus. Cei vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot face forme medii sau uşoare atunci când se infectează cu tulpina Omicron, spune Ioana Stăncel. Tulpina poate să fie prezentă deja în România.

Pentru perioada de sărbători, probabil că trebuie să avem o preocupare de sănătate publică privind turiştii, cetăţenii români care vin din statele europene unde deja tulpina este prezentă.

Șeful producătorului de vaccinuri Moderna a avertizat că este puțin probabil ca actualele vaccinuri Covid-19 să fie la fel de eficiente împotriva variantei Omicron precum sunt față de versiunea Delta.

Această știre a alarmat marți piețele financiare, transmite Reuters.

„Nu există o lume, cred, în care (eficiența) să fie la același nivel…pe care l-am avut cu Delta”, a declarat Bancel, directorul general al Moderna, într-un interviu pentru Financial Times.

„Cred că va fi o scădere materială. Nu știu cu cât pentru că trebuie să așteptăm datele. Însă toți oamenii de știință cu care am vorbit…spun «asta nu va fi bine»”, a spus Bancel.

Specialiștii răspund la întrebările momentului: Cum a apărut Omicron? Este mai agresivă, mai transmisibilă? Mai funcționează vaccinul?

Pe pagina de Facebook RO Vaccinare, specialiștii au răspuns la întrebările momentului, despre cum a apărut Omicron, dacă această variantă este mai agresivă şi mai transmisibilă şi dacă vaccinurile actuale funcţionează împotriva noii tulpini. 

De ce a fost clasificată Omicron ca variantă de ingrijorare (VOC)?

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a acumulat un număr mare de mutaţii comparativ cu tulpina parentală. Unele dintre aceste mutaţii sunt comune cu unele variantele anterioare şi pot conduce la infecţiozitate şi transmisibilitate crescute, evitarea unor mecanisme de răspuns antiviral şi chiar rezistenţă parţială la anticorpii dobândiţi în urma infecţiei, a vaccinării sau rezistenţă la unele terapii cu anticorpi monoclonali.

Alte mutaţii sunt nou întâlnite la această variantă sau au fost observate doar în laborator, aşa că efectul lor nu este bine cunoscut, dar sunt observate în proteine / regiuni ale unor proteine importante în biologia virusului.

Cum funcţionează toate aceste modificări împreună este dificil de spus în momentul de faţă. Date suplimentare vor fi disponibile în următoarele saptamâni.

De ce acumulează virusul mutaţii?

Pe parcursul infecţiei, virusul trebuie să facă miliarde şi miliarde de copii ale codului său genetic. Uneori, în procesul de replicare apar şi erori iar unele „litere” sunt „copiate” greşit. SARS-CoV-2 are mecanisme pentru a corecta majoritatea erorilor de copiere, dar nici aceste mecanisme nu pot funcţiona perfect iar unele mutaţii mai scapă.

Majoritatea mutaţiilor au un efect minor sau inexistent asupra biologiei virusului şi nu prezintă decât interes epidemiologic (amprenta de mutaţii permite urmărirea circulaţiei virusului în populaţie).

Dar dacă aceste mutaţii apărute întâmplator îi oferă virusului un avantaj (ex: transmisibilitate mai mare, capacitatea de a „ocoli” o parte din mecanismele de protecţie ale organismului) atunci ele sunt selectate şi propagă mai departe.

Sunt principii evolutive clasice, supravieţuirea celui mai adaptat la condiţiile de mediu de la un moment dat, dar care se produc acum cu o viteză ameţitoare din cauza numărului mare de cazuri de infecţie care îi oferă virusului multiple şanse de a se adapta.

Cum a apărut varianta Omicron?

În general, mutaţiile se acumulează una câte una şi pot fi urmărite pe multiple generaţii virale până la apariţia unei variante dominante. Oamenii de ştiinţă care lucrează în epidemiologie moleculară alcătuiesc arbori filogenetici prin care urmăresc gradul de „înrudire” dintre virusurile din diferite probe secvenţiate (similari arborilor genealogici prin care oamenii îşi trasează legăturile de familie).

La Omicron şi la unele variante virale anterioare lipsesc mai multe generaţii de legătură. Teoriile principale în momentul de faţă:
– tulpini virale din aceste generaţii de legătură ar fi putut circula pentru mai mult timp în zone cu capacitate insuficientă de secvenţiere pentru a le detecta, acumulând mutaţii.
– virusul a evoluat într-o gazdă care nu a putut elimina infecţia pentru o perioadă foarte mare (luni), suficient pentru a acumula toate mutaţiile observate înainte de a se transmite mai departe.

Este varianta Omicron mai agresivă?

Este dificil de spus în momentul de faţă dacă varianta Omicron produce forme mai uşoare sau mai severe de COVID-19 din cauza numărului mic de cazuri înregistrate şi a timpului scurt de când aceasta a fost descoperită. De la infecţie la dezvoltarea unei forme severe a bolii durează, în general, peste o săptămână iar majoritatea cazurilor identificate până acum sunt la persoane tinere cu risc mai mic de evoluţie severă a COVID-19. Mai multe date vor fi probabil disponibile în viitorul apropiat, dar toate variantele SARS-CoV-2 de până acum au fost asociate cu un risc semnificativ de evoluţie severă a bolii. Abordarea precaută de moment ar fi să nu considerăm că infecţia cu varianta Omicron ar evolua diferit.

Este varianta Omicron mult mai transmisibilă?

Din nou, este prea devreme să ne putem pronunţa în absenţa altor date. Varianta Omicron a devenit într-adevăr dominantă într-un timp foarte scurt de la documentarea primelor secvenţe, dar a făcut asta pe fondul unui număr foarte mic de infecţii cu alte variante în perioada în care a fost descoperită.

Va trebui să vedem cum va evolua numărul de cazuri de infecţie cu Omicron în zone cu incidenţă crescută a altor variante virale (ex. Delta).

Mai oferă vaccinurile actuale protecţie împotriva variantei Omicron?

Şi aici mai sunt necesare date. Chiar dacă, una câte una, o parte dintre mutaţiile acumulate pot eroda într-o oarecare măsură protecţia conferită de răspunsul imun dobândit prin boală sau vaccinare, ar fi necesar un număr mare de mutaţii pentru a ocoli în totalitate mecanismele de protecţie.

Răspunsul imun este policlonal. Simplificat doar pentru răspunsul în anticorpi, asta înseamnă că în urma infecţiei sau vaccinării sistemul nostru imunitar nu dezvoltă un singur tip de anticorp. În schimb, o multitudine de celule „învaţă” să producă anticorpi diferiţi care se leagă de fragmente diferite ale proteinelor virusului. Unele dintre aceste fragmente pot fi modificate prin mutaţii şi unii anticorpi devin ineficienţi, dar pentru a evita în totalitate recunoaşterea, virusul ar trebui să se modifice foarte mult iar acest lucru i-ar putea aduce unele dezavantaje. Unele variante virale s-au dovedit mai eficiente în a ocoli parţial răspunsul imun protector, dar nu au devenit dominante global pentru că nu au avut şi un avantaj de transmisibilitate în comparaţie cu alte variante circulante în aceeaşi perioadă de timp.

În plus, răspunsul imun nu se limitează doar la anticorpi iar virusul ar trebui să acumuleze mutaţii în mai multe regiuni pentru a evita în totalitate mecanismele protectoare.

Asta nu înseamnă că apariţia unei variante care să nu mai fie recunoscută deloc de către răspunsul imun dobândit în urma vaccinării sau a infecţiei este imposibilă ci doar că o astfel de combinaţie optimă de mutaţii ar fi mai puţin probabilă pe termen scurt.

→ CLICK PENTRU OFERTELE DR. MAX | ELEFANT.RO | LENSA

Citește alte știri pe Liberalist.ro:

Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
Un parlamentar finlandez se confruntă cu doi ani de închisoare pentru că este creștin
ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
‘Idolul’ Fauci a admis că virusul Covid19 ar fi putut fi chiar unul din virusurile finanțate de el
De ce costă 1.000€ dacă este un CRM gratuit? Digitalizarea vânzărilor
Libertăți individuale – Constituția României

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM