duminică, octombrie 6Liberalist.ro - Portal Business

Cine plătește daunele în urma unui carambol? Neacordarea despăgubirii pentru Asigurarea RCA

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten

Un număr de 57 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după un carambol produs pe A2 Bucureşti – Constanţa. După evaluarea medicală a persoanelor implicate în accident, 57 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 16 au fost transportate la spital (7 copii) şi alte 41 de persoane au fost asistate medical la locul evenimentului”, precizează DSU pe pagina sa de Facebook. La scurt timp după acest eveniment nedorit, un alt accident cu mai multe autoturisme implicate a avut loc pe sensul de mers opus al aceleași autostrăzi, relatează Digi24.

Din păcate, aceste accidente sunt foarte frecvente în România și pagubele de ordin financiar sau umane pot fi foarte mari și uneori iremediabile. Dar ce se întâmplă cu toti cei păgubiți în urma unui astfel de carambol, cine plătește, cine primește daune și cine nu primește daune pentru paguba rezultată?

Cine plătește daunele în urma unui carambol?

Conform legii, dacă ai un RCA valid și nu esti conducătorului vehiculului răspunzator de producerea accidentului, atunci asiguratorul RCA are obligația de a despăgubi partea prejudiciata pentru prejudiciile dovedite suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, fara a se depăși limitele de răspundere prevazute în contractul RCA.

Articolul 12 Neacordarea despăgubirii
Asigurătorul RCA nu acordă despăgubiri pentru:
a) cazurile în care proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului vinovat nu are
răspundere civilă, dacă accidentul a fost produs:
(i) într-un caz de forță majoră;
(ii) din culpa exclusivă a persoanei prejudiciate;
(iii) din culpa exclusivă a unei terțe persoane, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 11
alin. (3) lit. d);
b) prejudiciile produse bunurilor aparținând conducătorului vehiculului răspunzător de
producerea accidentului, precum și cele produse ca urmare a vătămării corporale sau decesului
acestuia, indiferent cine solicită aceste despăgubiri;

rcapedia.ro

Legea 132/2017 stipulează faptul că asiguratorul RCA acordă despăgubiri în formă banească pentru:

  • a) vătămari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
  • b) prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere si inmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuarii valorii vehiculului dupa reparatii, dovedite cu acte sau expertiza;
  • c) costuri privind readucerea vehiculului la starea dinaintea evenimentului asigurat, dovedite cu documente emise prin sisteme specializate sau prin documente emise in conditiile legii;
  • d) prejudicii reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a vehiculului, pe baza optiunii persoanei prejudiciate;
  • e) cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata sau cheltuieli aferente in cazul solu.ionarii alternative a litigiului daca solutia este favorabila persoanei prejudiciate;
  • f) cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat, apartinand tertului pagubit, de la locul accidentului la locatia in care se gaseste centrul de constatare daune, la unitatea reparatoare aleasa de pagubit in vederea repararii vehiculului, cel/cea mai apropiat/apropiata de locul producerii accidentului sau de domiciliul persoanei prejudiciate, dupa caz, daca respectivul vehicul nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii, iar asiguratorul nu asigura transportul.

Care sunt pașii pentru comanda poliței RCA online?

Conform experților, se observă în România o preferință pentru achiziția online a poliței RCA și a taxelor de drum precum rovinieta, taxa de pod și asistență rutieră deoarece platformele online oferă conveniență și rapiditate în achiziție față de achiziția prin broker a poliței RCA, de exemplu.

Dincolo de rapiditatea tranzacției și a primirii poliței, mai există și avantajul de a avea toate plățile pentru drum într-un singur loc, astfel odată introduse datele mașinii personale, clientul va putea face o reînnoire printr-un singur click.

Pe roviniete.ro, comanda se efectuează foarte simplu, exact așa cum ar trebui să fie un serviciu online! Dacă sunteți clientul acestui serviciu de plăți online, tot procesul durează în jur de 2 minute. Alte servicii similare dar care nu au și produsele de taxe de drum și roviniete sunt pint.ro sau i-asigurare.ro.

Pentru prima achiziție pe website, trebuie doar să completați un formular cu datele necesare, apoi să plătiți online, în deplină siguranță. Nu există nici o diferență între polițele cumpărate online și cele cumpărate de la brokeri. 
 
Odată ce ați completat toți pașii și ați făcut plata, polița de asigurare se emite automat, pe adresa dvs. de email.

Citește alte articole similare pe Liberalist.ro:

Noi taxe de drum impuse de UE. Cine este afectat?

City Insurance a intrat oficial în antecamera falimentului

Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!

Asigurarea auto – Câteva informații și unde poți cumpăra asigurarea auto

Cum se emit polițele de asigurare RCA în online?

Topul ASF al brokerilor în RCA și alte clase de asigurări

Plângere la CE împotriva WhatsApp! Consumatorii ar fi expuşi la prelucrarea la scară mare a datelor confidențiale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *