City Insurance, liderul pieţei asigurărilor, nu a reuşit să asigure suma de 150 mil. euro pentru a acoperi cerinţa de capital minim până la data de 6 septembrie 2021, potrivit ASF.
Astfel, “ ASF a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance, că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societăţii nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acţiunilor subscrise de către acţionarul minoritar i3CP Holding, astfel încât nu sunt îndeplinite cerinţele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor propria de bază eligibile care acoperă cerinţa minimă de capital (MCR), conform Deziciei ASF 714/03.06.2021.”
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară va analiza situaţia de fapt şi va lua deciziile care se impună, în conformitate cu prevederile legale.
Cuprins:
- Analiștii suspectează fraudă la City Insurance.
- Comunicatul ASF
- Cine sunt cei amendati la City Insurance?
- Ce urmează la City Insurance
- Ce spune avocatul?
Analiștii suspectează fraudă la City Insurance. Societatea a fost amendată de ASF cu amenzi în valoare de 11 milioane lei
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în data de 4 iunie 2021 să sancționeze compania și membrii conducerii City Insurance, cel mai mare asigurător RCA din piață, cu amenzi cumulate de 11 milioane de lei.
Amenzile vin după ce în data de 20 ianuarie 2021, societatea de asigurări a mai primit amenzi de 3,78 milioane de lei, pe motiv că nu ar fi transmis la timp informații și documente relevante necesare verificării programului de reasigurare al societății, a anunțat Autoritatea.
Au declarat că au cont cu sumele depuse deși nu aveau
Compania a raportat încă din anul 2017 disponibilităţi băneşti la o societate bancară cu care nu avea relaţii contractuale, spune ASF.
Potrivit ZF.ro se intreabă: Un caz Wirecard în România? ASF susţine că City Insurance a raportat încă din 2017 că-şi ţine banii la o societate bancară din afară, dar controlul arată că asiguratorul din România nu avea nicio relaţie contractuală cu acea bancă. În joc sunt 125 mil. euro.
Controalele efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la City Insurance au scos la lumină dovezi privind o lipsă semnificativă de lichiditate a asigurătorului, care a fost acoperită prin extrase de cont la o societate bancară cu care compania, în fapt, nu ar fi avut raporturi contractuale, potrivit informaţiilor publicate de ASF în Monitorul Oficial.
Comunicatul ASF
București, 4 iunie 2021 -Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a efectuat la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., clasificată în categoria 4 – supraveghere intensă, în perioada 2019-2021, mai multe acțiuni de control la sediul asigurătorului (on-site) cât și controale permanente (off-site), acțiuni în urma cărora au fost aplicate, atât societății cât și conducerii acesteia, mai multe sancțiuni contravenționale constând în amenzi, fiind deasemenea impuse măsuri cu scopul remedierii deficiențelor constatate.
Ca urmare a aspectelor constatate în acțiunea susținută de control și potrivit prevederilor legale, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis următoarele măsuri și sancțiuni:
- Sancționarea membrilor Directoratului Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancțiunea principală cu amendă și sancțiunea complementară de retragere a aprobării acordate de A.S.F., după cum urmează:
- Renato Szilagyi – Președinte Directorat, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
- Buzerea Barbu Mircea – Vicepreședinte al Directoratului, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
- Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis – membru al Directoratului, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.
Cine sunt amendatii City Insurance?
- Sancționarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancțiunea principală cu amendă și sancțiunea complementară de retragere a aprobării acordate de A.S.F., după cum urmează:
- Browne Woodthorpe Robert – Președinte al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
- Rossler Max Walter – Vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
- Pascale Cristian – membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
- Arampova Aelita – membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
- Papanikolaou Epameinondas – membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.
Ce urmează la City Insurance?
Într-un caz similar, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) a decis, in sedinta din data de 19 februarie 2020, retragerea autorizatiei de functionare a societatii CertAsig – Societate de Asigurare si Reasigurare S.A., ca urmare a faptului ca societatea nu si-a restabilit in termenul prevazut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital minim (MCR).
Conform procedurii, asiguratorul are obligatia de a notifica asiguratii atat cu privire la posibilitatea acestora de a denunta contractele de asigurare incheiate cu Societatea de Asigurare, cat si cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare, achitate in cadrul contractelor, proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei de valabilitate a contractelor. Contractele care nu sunt denuntate raman in vigoare pana la data expirarii.
Orice persoana care invoca un drept de creanta impotriva asiguratorului, dupa producerea unor riscuri acoperite printr-o polita de asigurare valabila, intre data retragerii autorizatiei de functionare si cea a denuntarii contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de dauna la societatea de asigurare, noteaza ASF.
Ce spune avocatul?
Avocatul Gheorghe Piperea are un comentariu pertinent pe acest subiect: „Falimentul este necesar pentru ca daunele nu pot fi achitate, în acest moment, decât de Fondul de Garantare. Cu cât mai repede interveni falimentul, cu atât mai puține cazuri de plată de la Fond vor exista, ceea ce va pune o presiune mai mică pe sumele disponibile în Fond. Ceilalți creditori, inclusiv re-asigurătorii, se vor mulțumi cu lichidarea activelor și cu potențiala răspundere a managementului pentru cauzarea falimentului.”
Citește și alte știri similare pe Liberalist.ro:
- Condusul fără asigurare auto. Ce risti? (RCA)
- Noi creșteri de prețuri la energie! România pare să fie condamnată la o creștere necontrolată
- Mega-afacerea Pfizer: Ce deal au făcut birocrații de la Bruxelles?
- ‘Știința măștilor la școală rămâne incertă’ și OMS avertizează asupra impactului învățării și dezvoltării psihosociale ale copilului
- Noul card de identitate european monitorizează circulația românilor. Ce fac cu datele biometrice?
- VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
- Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
- Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
- Mii de români renuntã la WhatsApp. De ce se discută de ‘Dosarul’ Digital?
Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. Nu suntem singurii, probabil și dvs. ați observat faptul că anumite postări care contravin narațiunea oficială sunt considerate ‘spam’ sau ‘mesaje neautoritative’ și în consecință depublicate. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM