Un articol din seria #ceMaiVandCiocoiiPolitici
După 6 ani de negocieri și procese, contractul pentru dotarea Forțelor Navale cu 4 corvete noi și modernizarea a nouă nave din dotare pare să fie aproape de semnare. Astfel se explică vizita Ministrului Francez al Apărării la București în contextul în care Ministerul Apărării a dat un ultimatul firmei franceze Naval Group, desemnată câștigătoare, până la finalul lunii în curs, să semneze înțelegerea.
Oficialii români i-au chemat recent pe reprezentanții Naval Group să semneze contractul. Delegația franceză, însoțită de reprezentanții Șantierului Naval Constanța, s-a prezentat la sediul MApN pe data de 13 decembrie.
De ce nu mai vor să semneze francezii?
A doua zi, pe 14 decembrie, reprezentanții asocierii franco-române s-au răzgândit și au anunțat că nu mai semnează contractul, invocând câteva clauze pe care le consideră inacceptabile, conform Newsweek.ro.
De aproape trei ani trenează semnarea contractului pentru construirea a 4 corvete pentru Armata Română în schimbul a 1,2 miliarde de euro desi in În 2019, Ministerul Apărării a decis că în competiția cu Damen, asociarea româno franceză Naval Group Șantierul Naval Constanța este câștigătoare.
Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu comenteaza pe larg problemele cu acest contract pe corectnews.com:
„Explicația constă într-o serie întreagă de clauze ale acestui contract cu cântec. Clauzele se referă la garanții legate de calitate și de termene, dar și la o serie de detalii, care ar putea sau nu să upgradeze prețul. Ca să fim drepți, trebuie să precizăm că, din momentul câștigării acestui contract de 1,2 miliarde de euro de către Franța și până în prezent, prețul fierului și oțelului practic s-a dublat. Un obstacol este legat și de șantierul Naval Group, care în prezent nu este suficient de dotat pentru a face față lucrărilor cu succes și în termenul stabilit.
Santierul Naval Group are nevoie de o investiție masivă pentru executarea contractului
„Se impune în acest sens o investiție masivă, pe care proprietarul nu este pregătit să o facă”, consideră SRS.
„Probabil va fi necesară o prestidigitație, la capătul căreia să fie acordat un masiv ajutor din partea statului român. Ceea ce practic va crește prețul navelor. Într-un mod netransparent. Pe de altă parte, sunt fel de fel de chichițe care vizează dotarea celor patru corvete. Până la urmă s-a stabilit ca armamentul să fie asigurat de MBDA, principalul dezvoltator de rachete din Europa. Rachetele vor fi de tip Exocet Block 3, amplasate pe lateralele corvetelor, iar sistemele antiaeriene vor fi realizate de același dezvoltator. Vor fi alți bani pe care trebuie să-i cheltuiască statul român, pe lângă cele 1,2 miliarde de euro și pe lângă ajutorul de stat.”
Se pregăteste ‘țepuirea’ României pentru susținere politică din partea Franței?
Investitiile masive pentru realizarea corvetelor la Constanta ar putea impinge partea franceza sa puna presiune politica pe guvernul roman ca sa fie construite in Franta si astfel Romania sa fie doar bună de plată. Acest lucru ar duce la o pierdere uriasă pentru România in investitii, locuri de muncă si capabilitati tehnologice.
„O variantă ar fi și anularea de către MApN a licitației și trecerea la o atribuire directă printr-un contract tip „Guvern la Guvern” (G2G), eventual la un preț mai mare, în care Franța, de asemenea, ar încerca să se impună.
Până una, alta, Franța a dat deja o serie de semnale în plan diplomatic. Cele mai vizibile au fost, săptămâna trecută, acordarea unor decorații unor oficiali MApN, dar și vizita oficială a ambasadoarei Franței, Laurence Auer, pe 18 ianuarie, la Guvernul României, pentru a se întâlni cu premierul Nicolae Ciucă. Miza a crescut și mai mult, pe 19 ianuarie, când președintele Macron a anunțat că este dispus să trimită trupe militare pe teritoriul României, în cadrul misiunilor NATO, pentru a întări Flancul Estic, în contextul tensiunilor cu Rusia. De asemenea, în contextul în care Franța deține în prezent președinția Consiliului UE, ambasadoarea Laurence Auer aducea în discuție un eventual sprijin al Parisului pentru demararea procedurilor de admitere a României în Spațiul Schengen,” conform viata-libera.ro.
Lucrurile sunt destul de previzibile cand ne gandim la capacitatea uimitoare a politicienilor romani de a renunta la orice interes national.
Citește și articolele următoare pe Liberalist.ro:
RCA 2022. Asigurari RCA online – VERIFICARE & CALCULATOR
Cea mai bună aplicatie RCA AUTO?
Alocările bugetare 2022 pentru afaceri noi
Optimizare SEO – Servicii, preț, consultanță și ce înseamnă
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Firme de asigurari auto cu cele mai bune preturi in 2022!
Mii de români renuntã la WhatsApp. De ce se discută de ‘Dosarul’ Digital?
Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM