sâmbătă, septembrie 23Liberalist.ro - Portal Business

Cu cât a crescut rata la creditul ROBOR față de IRCC

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
Cu 500 de lei mai mare rata la creditul ROBOR față de IRCC

Un nou record pentru ROBOR la 3 luni, a ajuns miercuri la 6,41% pe an, față de 6,28%, marți, 28.06.2022.

Este cea mai mare valoare pentru acest indice din noiembrie 2011, în condițiile în care la începutul acestui an era în jur de 3%. ROBOR crește pe fondul inflației ridicate, de 14,5% în luna mai. Clienții băncilor au început să resimtă creșterile de rate în ultima jumătate de an, odată cu avansul ROBOR.

ROBOR față de IRCC

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

CREDITE ONLINE RAPIDE

Liberalist a calculat, la un credit Prima Casa de 225.000 lei, o rată calculată după indicele ROBOR cu aproximativ 500 de lei mai mare față de o rată calculată cu indicele IRCC.

IRCC este indicele de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare dintr-o anumită perioadă (acest IRCC BNR). Conform OUG 19/2019, dobânda creditelor variabile în lei trebuie să fie compusă din IRCC, la care creditorul va putea adăuga o marjă fixă, valabilă pe toată perioada contractuală.

Se poate schimba calculul ROBOR cu IRCC?

Românii care mai au contracte de credite de consum sau ipotecare luate înainte de luna mai 2019, care sunt legate de ROBOR, pot să meargă la bancă şi să solicite trecerea la IRCC, pentru a-şi diminua rata, în condiţiile în care ROBOR a depăşit deja de 3 ori valoare indicelui de referinta pentru creditele consumatorilor – IRCC.

Debitorii cu credite legate de ROBOR pot să facă o cerere la bancă prin care solicită trecerea de la ROBOR la IRCC, inclusiv pentru creditele Prima Casă.

SERVICII

Citește și articolele următoare pe Liberalist.ro:

Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
CEL MAI IEFTIN RCA – estimare pe 3 luni
Inflația vine din Elicopter! Războiul din Ucraina doar o crește
Asigurările de Garanții de bună execuție rămân valabile
Polița RCA City Insurance a expirat!
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
De ce costă 1.000€ dacă este un CRM gratuit? Digitalizarea vânzărilor

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X

Oferta Zilei