joi, iulie 25Liberalist.ro - Portal Business

O investiție pierdută în Valea Jiului. Baraj uriaș, abandonat înainte de finalizare

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
O investiție pierdută în Valea Jiului. Baraj uriaș, abandonat înainte de finalizare

 

Un baraj uriaș, abandonat înainte de finalizare! Totul a început în anul 1990 printr-o hotărâre de Guvern care viza realizarea Amenajării hidrotehnice Baleia, pentru a asigura apa necesară funcționării termocentralei Paroșeni, scrie Adevărul.

Ce presupunea proiectul

  • Proiectul de amenajare a hidrotehnice Baleia mai presupunea ca în termocentrală să fie instalate două cazane, unul cu abur, iar celălalt de apă fierbinte.
  • Autoritățile au renunțat la investiția în cele două cazane la începutul anilor 2.000, însă lucrările la baraj au continuat. În anul 2009, lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri.
  • Pe lângă construirea barajului, firma care s-a ocupat de lucrări mai făcea și un sector de aducțiune a apei până la termocentrală, cu o lungime de 3,2 kilometri. Aceeași companie treuia să realizeze și un drum de acces, o carieră de betoane, o galerie de deviere a apelor și una de drenaj.

Unde s-a ajuns cu investiția?

Potrivit directorului Termocentralei Paroșeni, în momentul sistării lucrărilor acestea erau finalizate în proporție de 60%.

Acesta a declarat însă pentru Adevărul că în prezent o parte dintre utilitatea amenajării hidrografice Baleia nu mai există, și asta pentru că unele secții ale termocentralei din Valea Jiului nu mai funcționează de ani de zile.

Totuși, investiția deja existentă ar mai putea fi salvată dacă lucrările la acumularea de apă vor fi realizate, astfel încât amenajarea hidrografică să alimenteze cu apă potabilă Valea Jiului.

Conform adevarul.ro, ”Directorul hidrocentralei spune că reprezentanții minerilor din zonă au mai venit cu o soluție pentru a da utilitate barajului, și anume construcția unei microhidrocentrale.

În cazul în care lucrările vor mai fi reluate, statul trebuie să decidă cine va administra investiția de peste 56 de milioane de lei. ”

Citeste si Guvernul si ONG-urile green deal vor să distrugă o hidrocentrală construită în proporție de 95% pe motiv că vin schimbările climatice!

SERVICII

TOATE TITLURILE IMPORTANTE ÎNTR-UN SINGUR LOC – Abonați-vă la notificările Liberalist.ro pentru ȘTIRI AUTOMATE și ALERTE direct pe mobil sau desktop!

Citește și articolele următoare pe Liberalist.ro:

Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
Ce informații ai nevoie pentru asigurarea auto (2022)
ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
De ce costă 1.000€ dacă este un CRM gratuit? Digitalizarea vânzărilor

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM