Acest articol răspunde la cele mai importante întrebări pe care un client, persoană fizică, le are la prima achiziție de mașina nouă. Așadar, de ce anume ai nevoie pentru a inmatricula o masina noua pentru persoane fizice doar in Bucuresti în anul 2022.
Numerele roșii și cartea de identitate a mașinii
Ordinul MAI nr. 120/2020, care se aplică din data de 11 august, a modificat procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie. Una dintre modificări constă în faptul că, dacă nu vrei să te ocupi de înmatricularea ei, poți pune dealerul auto să facă asta pentru tine.
Varianta aceasta exista și până acum, fiind o practică întâlnită în rândul dealerilor auto, doar că înainte de apariția Ordinului MAI nr. 120/2020, aceasta nu era stabilită în mod oficial, relatează avocatnet.ro. Practic, se făcea o înțelegere cel mult verbală între cele două părți (dealer auto și proprietarul mașinii), contra cost.
Acum, potrivit noilor modificări din legislație, ca să se ocupe de înmatriculare, dealerul auto trebuie să fie numit printr-un contract de mandat.
Este important de stiut faptul că dealer-ul dvs. se ocupă de înmatriculare opțional și eventual contra-cost după obținerea cărții de identitate si securizarea acesteia, precum si de înregistrarea provizorie a mașinii cu numerele rosii.
Înmatriculare contra-cost?
Cu ce anume se ocupă un dealer sau o firma care oferă aceste servicii pentru vehiculele noi?
Mai exact, pentru inmatriculare autovehicul nou in urma achizitiei de la dealer din RO poți externaliza următoarele:
- intocmirea documentatiei necesare formalitatilor pentru inmatriculare autovehicul nou;
- redactarea formularelor: fisa inmatriculare, declaratie impunere, cerere inmatriculare autovehicul nou;
- inregistrare in evidenta DITL a autovehiculului;
- plata taxelor: talon, placute;
- depunerea dosarului/ridicarea placutelor/actelor inmatriculare la sediu DRPCIV;
Înmatricularea autovehiculului
Intocmirea actelor pt inmatriculare: fișa de înmatriculare si Cererea de Înmatriculare (trebuie completata de viitorul proprietar) se poate face la poliție (DRPCIV pentru Ilfov si Sector 1).
Punerea pe rol a autovehiculului la DITL de care apartine noul proprietar. Lista Direcțiilor de Impozite și Taxe Locale aici.
Documente necesare pentru înmatriculare autovehicul nou, cumpărat în România/UE:
1) Cererea solicitantului;
2) Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului şi având viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale;
În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia.
3) Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 37 lei, se poate achita la ghișeu odată cu depunerea documentelori;
4) Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.
Persoane juridice
În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu certificat înregistrare la Registrul Comerţului), precum si împuternicirea reprezentatului legal al acestora.
În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se vor prezenta actul de identitate sau, după caz, documente care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie.
5) Procura specială, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât proprietarul vehiculului.
6) Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
7) Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original şi în copie.
În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se va prezenta şi documentul care să ateste dreptul legal în virtutea căruia persoana poate folosi vehiculul, în original şi în copie.
În cazul în care vehiculul este folosit în sistem leasing se poate prezenta un extras din contractul de leasing, care să conţină cel puţin părţile, obiectul şi durata contractului, datele de identificare ale vehiculului şi semnăturile părţilor, în original şi copie;
8) Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
9) Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare (40 lei – număr la rând sau 85 lei – număr preferențial), se achită la ghișeu odată cu depunerea documentelor.
Ce acte trebuie să aduceți după voi dacă aveți un număr existent
Păstrarea combinației numărului de înmatriculare poate fi solicitată de către titularul certificatului de înmatriculare autorității care a efectuat înmatricularea, până la momentul radierii vehiculului, al expirării solicitării anterioare de păstrare sau al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului, după caz, cu plata tarifului aferent.
Solicitarea înscrierii acesteia în evidențele autorității competente se face în baza depunerii următoarelor documente:
a) Cererea solicitantului.
b) actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice, în original și copie,
c) dovada achitării tarifului de păstrare a combinației numărului de înmatriculare – 30 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife)
Citește alte știri pe Liberalist.ro:
Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
Un parlamentar finlandez se confruntă cu doi ani de închisoare pentru că este creștin
ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
‘Idolul’ Fauci a admis că virusul Covid19 ar fi putut fi chiar unul din virusurile finanțate de el
De ce costă 1.000€ dacă este un CRM gratuit? Digitalizarea vânzărilor
Libertăți individuale – Constituția României
Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM