marți, septembrie 26Liberalist.ro - Portal Business

Julian Assange, WikiLeaks – se execută extrădarea în SUA pentru pedepsirea lui exemplară

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
Julian Assange, WikiLeaks – se execută extrădarea în SUA pentru pedepsirea lui exemplară

Avem un obicei nenorocit de a uita repede și uneori, lucruri extrem de importante precum destinul tragic din ultimii ani al unuia dintre cei mai mari eroi ai mass-mediei: Julian Assange, Fondatorul WikiLeaks, atenționează jurnalistul român Sorin Roșca Stănescu.

”Jurnalistul care a făcut totul pentru a-și îndeplini până la capăt datoria. Asumându-și cu un curaj uluitor riscul de a-și pierde libertatea. Și chiar și viața.”

”Noroc că mai sunt oameni, alți jurnaliști, care ne aduc aminte de ceea ce noi uităm cu prea multă ușurință. De pildă faptul că, printre sutele de mii de documente strict secrete deținute de americani, se numără, după cum precizează jurnalistul de investigație Iosefina Pascal, și unele care ne vizează direct. Și care sunt mai scandaloase chiar decât corespondențele purtate în mare taină de Ambasada Statelor Unite la București cu Departamentul de Stat.

Iosefina Pascal pune accentul pe acele dezvăluiri WikiLeaks, care se referă direct la banii solicitați și încasați sub formă de donații de Raed Arafat, în numele Fundației SMURD și sub pretextul acordării de asistență răniților de la Colectiv și familiilor acestora. Banii nu au ajuns niciodată la victime. Aceasta este o dezvăluire șoc. Una dintre dezvălurile șoc pe care i le datorăm lui Assange. Firește, nu singura.” Citește editorialul Sorin Roșca Stănescu pe corectnews.com.


Se execută extrădarea în SUA pentru pedepsirea lui exemplară de către Sistem

Vineri, Înalta Curte a decis că Julian Assange poate fi extrădat în SUA, unde riscă până la 175 de ani de închisoare. Decizia nu este doar o lovitură pentru familia și prietenii săi, care se tem că nu va supraviețui închisorii în SUA. De asemenea, este o lovitură pentru toți cei care doresc să protejeze libertatea presei.

”Încercarea de extrădare a fondatorului WikiLeaks este un atac asupra libertății presei pe care administrația Biden promite să o promoveze”, declară The Guardian alături de mari publicații ale lumii.

Hotărârea anulează decizia unui tribunal districtual din ianuarie conform căreia fondatorul WikiLeaks nu putea fi extrădat din cauza riscului substanțial ca el să se sinucidă, având în vedere sănătatea sa mintală și condițiile cu care s-ar confrunta. Ulterior, SUA au prezentat un pachet de asigurări în încercarea sa de a anula această hotărâre, pe care judecătorii de la Înalta Curte au acceptat-o.

Dar SUA și-au rezervat dreptul de a-l introduce într-o unitate de maximă securitate sau de a-l supune unor măsuri administrative speciale – care pot include izolare prelungită – pe baza comportamentului său. Echipa lui va face recurs, iar procesul legal este probabil să dureze ani de zile.

Focusul Sistemului s-a mutat pe miezul problemei, nu se mai joacă cu procese de viol, pe care unii le consideră inventate. El este acuzat în temeiul Legii privind spionajul, inclusiv pentru publicarea de materiale clasificate. Cazul împotriva bărbatului de 49 de ani se referă la sute de mii de documente scurse despre războaiele din Afganistan și Irak, precum și cabluri diplomatice, care au fost făcute publice de WikiLeaks, care lucrează cu The Guardian și alte organizații media. Ei au dezvăluit abuzuri îngrozitoare din partea SUA și a altor guverne care altfel nu ar fi ieșit la iveală.

Amnesty International: ”Un editor care a demascat (crime de război), este posibil să se confrunte cu închisoare pe viață.”

The Guardian consideră că indiferent de bunăstarea domnului Assange, SUA nu ar trebui să ceară extrădarea lui, iar Marea Britanie nu ar trebui să o acorde.

După cum a remarcat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International: „Practic, nimeni responsabil pentru presupusele crime de război din SUA comise în timpul războaielor din Afganistan și Irak nu a fost tras la răspundere, cu atât mai puțin acuzat, și totuși un editor care a demascat astfel de crime, este posibil să se confrunte cu închisoare pe viață.”

”Nicio apărare a interesului public nu este permisă în temeiul Legii privind spionajul. Activitățile din SUA au avertizat că utilizarea sa este un atac direct asupra primului amendament. Și editorii din afara ei sunt la fel de expuși riscului dacă domnul Assange este extrădat; acuzațiile se referă la fapte care au avut loc atunci când acesta nu se afla în țară.

SUA s-au autoproclamat săptămâna aceasta farul democrației într-o lume din ce în ce mai autoritara. Dacă dl Biden se gândește serios să protejeze capacitatea presei de a trage guvernele la răspundere, ar trebui să înceapă prin a renunța la acuzațiile aduse domnului Assange,” conchide The Guardian.

Citește și alte știri similare pe Liberalist.ro:

Interceptări staliniste în numele securității naționale
Tot ce știm acum despre varianta Omicron
Sunt polițele de asigurare RCA mai ieftine în online?
Olaf Scholz – noul cancelar al Germaniei. Cine este el și ce convingeri are?
România: Risc mare de neplată a creanțelor. Protecția prin asigurarea de credit comercial foarte limitată
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
Asigurarea de anulare a unui eveniment
Calcul Asigurari – Pagina calculator asigurari RCA cu datele vehiculului

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X

Oferta Zilei