Deși monedă națională, Leul se luptă să redevină monedă unică de plată pe teritoriul țării
Facturile și contractele pentru servicii şi utilităţi vor fi întocmite şi emise doar în moneda naţională, potrivit unui proiect de lege care a primit ultimul aviz în Parlament, fiind pregătit pentru adoptare, cel mai probabil în această toamnă.
Cuprins:
- Comerţul cu bunuri şi servicii va fi efectuat doar în moneda naţională
- De ce susține Liberalist o intervenție în piață?
- Leul ca monedă unică de plată pe teritoriul României
- Ce cuprinde Legea
- Alte prevederi ale PL 202/06.04.2020
Comerţul cu bunuri şi servicii în moneda naţională
Deşi moneda naţională a României este leul, prin contracte pre-formulate, facturi şi alte operaţiuni juridice sau practici comerciale incorecte, s-a impus cutuma conform căreia plăţile în lei sunt consolidate în euro, la un curs care depăşeşte, de regulă, cursul oficial de schimb valutar afişat de BNR, arată senatorii.
”Practic, euro este transformat, contrar Constituţiei, Statului BNR şi Regulamentului valutar, în moneda de facto a României, cu consecinţa pierderii în proporţii însemnate a încrederii în moneda naţională şi a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumparare.
În plus, consecinţa acestei cutume este transferul integral, de la vânzător sau furnizor la consumator, a riscului asociat cursului de schimb valutar şi pierderii treptate a puterii de cumpărare a leului.
De asemenea, datele oficiale mai arată că puterea de cumpărare a leului a scăzut, în ultimii ani, cu aproape 50%, fără ca veniturile populației să crească în același ritm. De aceea se impune o lege specială de impunere a leului ca monedă unică de plată în contractele dintre rezidenți.
Actul normativ va impune, practic, ca la anumite contracte, cum sunt cele care privesc telefonia, apa, alte utilități să nu se mai exprime decât în lei.
De ce susține Liberalist o intervenție în piață?
Dacă legea va fi adoptată de către Senat, va constitui un mare beneficiu pentru fiecare cetățean român și pentru moneda națională, din ce în ce mai slabă.
De ce susține Liberalist.ro o lege cu un puternic focus social în detrimentul marilor corporații?
Dacă vă întrebați acest lucru înseamnă că aveți o înțelegere deficitară a conceptului de liberalism clasic. Liberalismul nu este Corporatism, nu milităm pentru o piață în folosul dominatorilor pentru că acest lucru nu înseamnă o piață liberă. Și nu milităm pentru reguli diferite pentru cei mari.
Când accepți ca marile companii să-și factureze serviciile în moneda europeană în timp ce proprii cetățenii sunt plătiții în moneda națională, nu faci decât să transferi un cost al companiilor către consumator, contrar legii și în disprețul cetățenilor.
Leul ca monedă unică de plată pe teritoriul României
„Proiect de Lege privind consolidarea monedei naţionale ca monedă unică de plată pe teritoriul României” a fost iniţiat în primăvara anului trecut de 51 de parlamentari printre care şi Daniel Zamfir.
Ultimul aviz favorabil a fost emis pe 30 iunie a.c. de Comisia pentru industrii şi servicii, cu următoarele amendamente:
Articolul 1. alin (1) care prevede că „În contractele de furnizare şi prestări de servicii preţul, respectiv plata acestuia, se exprimă în lei, dacă părţile contractante au sediul/reşedinţa/domiciliul în România”, s-a specificat în mod clar că:
– În sensul prezentei legi, sunt utilităţi următoarele activităţi: alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea şi evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie electrică, iluminatul public, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităţilor, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de călători, telefonia fixă sau mobilă, internetul şi televiziunea prin cablu sau digitală.
(Autorul amendamentului: Comisia pentru industrii şi servicii)
Proiectul de Lege
Articolul 1
Art. 1 – (1) Contractele încheiate pentru prestarea de servicii sau pentru furnizarea de utilităţi pot fi exprimate numai în lei, dacă atât emitenţii, cât şi destinatarii, sunt rezidenţi în România.
(2) în sensul prezentei legi, sunt utilităţi alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea şi evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităţilor, iluminatul public, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de călători, telefonia fixă sau mobilă, internetul, televiziunea prin cablu sau digitală şi orice altele asemenea.
(3) Dispoziţiile alin. (1) se aplică oricăror alte plăţi, încasări, transferuri, operaţiuni în conturi curente şi altele asemenea care decurg din vânzări de bunuri şi prestări de servicii între rezidenţi, inclusiv din împrumuturi, credite, leasing, asigurări, service, transporturi de mărfuri sau de pasageri, coletarie, mesajerie sau poştă, indiferent dacă sunt consemnate sau nu prin facturi.
Riscul de devalorizare
Pentru a evite riscurile de devalorizare a valorii monedei naţionale (leul) faţă de orice monedă străină de referinţă, precum şi a riscului de inflaţie, prestatorii de servicii sau furnizorii menționați pot beneficia, în contracte, mecanisme de consolidare sau de indexare a unor plăți periodice.
Articolul 3
Art. 3. (1) In contractele la care se referă Art. 1 şi care se derulează pe perioade mai mari de 5 ani sau pe perioade nedeterminate, riscul anormal se suportă de ambele părţi.
(2) Se consideră că este anormal riscul contractual care rezultă din:
- a) depăşirea cu mai mult de 20% a cursului de schimb al monedei naţionale (leul) faţă de moneda străină de referinţă din data încheierii sau a perfectării raportului juridic
- b) depăşirea cu mai mult de 50% a ratei anuale a inflaţiei, corespunzătoare datei încheierii sau perfectării raportului juridic.
Articolul 4
Art. 4. (1) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia categoriilor de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută, prevăzute de Anexa 2 a Regulamentului BNR nr.4 /2005, privind regimul valutar.
(2) Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi, care nu fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, pot fi efectuate în mod liber, fie în moneda naţională (leu), fie în valută.
(3) Operaţiunile prevăzute la alin. (2) şi în Anexa nr. 2 a Regulamentului BNR 4/2005 privind regimul valutar se pot efectua şi în valută, numai pe baza acordului de voinţă al părţilor.
Alte prevederi
Legea mai prevede că plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care sunt prevăzute de Anexa 2 a Regulamentului BNR nr.4 /2005 privind regimul valutar, pot fi efectuate în valută, si care fac obiectul comerţului cu bunuri sau servicii, dar numai dacă există un acord prealabil al părților.
Iar operațiunile care nu fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, pot fi efectuate în mod liber fie în moneda naţională (leu), fie în valută, dar numai pe baza acordului de voinţă al părţilor.
După dezbaterile din Senat, proiectul de lege va fi analizat în comisiile de specialitate din Camera Deputaților și supus plenului, pentru votul final.
Citește știri similare pe Liberalist.ro:
- STUDIU: Sunt cu 23% mai multe proceduri noi de insolvență în 2021. Ce protecție există în caz de neplată prelungită a facturilor?
- Noi creșteri de prețuri la energie! România pare să fie condamnată la o creștere necontrolată
- ‘Știința măștilor la școală rămâne incertă’ și OMS avertizează asupra impactului învățării și dezvoltării psihosociale ale copilului
- Noul card de identitate european monitorizează circulația românilor. Ce fac cu datele biometrice?
- OMS: Datele ştiinţifice nu indică necesitatea unei a treia doze de vaccin
- Presa americană într-o singură voce: Biden este vinovat de înfrângerea catastrofală din Afganistan
- Un parlamentar finlandez se confruntă cu doi ani de închisoare pentru că este creștin
- ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
- VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
- Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
- Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
- ‘Idolul’ Fauci a admis că virusul Covid19 ar fi putut fi chiar unul din virusurile finanțate de el
- Mii de români renuntã la WhatsApp. De ce se discută de ‘Dosarul’ Digital?
Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. Nu suntem singurii, probabil și dvs. ați observat faptul că anumite postări care contravin narațiunea oficială sunt considerate ‘spam’ sau ‘mesaje neautoritative’ și în consecință depublicate. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM