sâmbătă, septembrie 23Liberalist.ro - Portal Business

Mega-afacerea Pfizer: Ce deal au făcut birocrații de la Bruxelles?

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten

Uniunea Europeană plătește 15,5 euro (18,6 dolari) pe doză de vaccin Pfizer-BioNTech COVID-19, conform primului contract pe care l-a semnat cu cele două companii, care a fost difuzat miercuri către ziarul spaniol La Vanguardia.

Prețul confirmă ceea ce a raportat Reuters în ultimele luni. Multe mass-media au raportat în schimb un număr mai mic pe baza unui document cu prețuri parțiale publicat pe scurt pe Twitter de un politician belgian, care ulterior a șters tweet-ul.

„Mega-afacerea Pfizer”, titrează jurnalistul Sorin Roșca Stănescu într-un editorial corectnews.com. „Cel mai mare business farma din istoria lumii, are și o dimensiune neașteptată. Alta decât cea sanitară sau financiară. Pentru prima dată de când există civilizație pe acest pământ, de când au fost create forme statale, o țară își vinde suveranitatea unei societăți comerciale. În ceea ce privește România, această suveranitate a fost înstrăinată la mâna a doua prin intermediul Uniunii Europene. Cum a fost posibil? Care sunt consecințele?

Contractul de peste 70 de pagini încheiat de Pfizer

Contractul de peste 70 de pagini încheiat de Pfizer, noua stea a industriei farma, cu Uniunea Europeană, a fost până de curând un secret bine păstrat. Dar nu suficient de bine. Cum-necum, el a scăpat, astfel încât opinia publică a putut să afle conținutul lui. Cei care au fost cât de cât curioși, știu acum despre ce este vorba. Despre ce este vorba?

În esență, prin intermediul Uniunii Europene, statele membre, deci inclusiv România s-au angajat să-și pună practic destinul sanitar și financiar în mâna unei societăți comerciale care este Pfizer. Noi nu am negociat nimic. Aparent, pentru statele membre a negociat Uniunea Europeană. Dar din conținutul acestui contract rezultă că nici Uniunea Europeană nu a negociat nimic. Suveranitatea europeană a fost pusă în mâinile Pfizer. Cum așa? Foarte simplu. Statele Uniunii Europene s-au angajat printr-un contract beton – beton doar din perspectiva Pfizer – să cumpere în timp practic orice cantitate de vaccinuri și indiferent sub ce formă vor fi acestea produse în viitor. Și indiferent de consecințe. În acest contract scrie negru pe alb că vaccinul poate avea efecte negative asupra sănătății oamenilor, efecte pe care Pfizer nu le cunoaște și că aceste efecte pot acționa instantaneu sau în timp. Și indiferent de gravitatea lor, Pfizer nu răspunde. Serurile nu pot fi returnate sub nicio formă.

România nu poate returna cele 120 de milioane de doze

Dacă de pildă cele 120 de milioane de vaccinuri pe care le-a contractat partea română nu vor fi utilizate, ele nu vor putea fi returnate către Pfizer.

Dacă cumva vreunui cetățean îi va trece prin minte să dea Pfizer în judecată, o poate face, dar, atenție, doar prin intermediul statului român, care în mod evident nu se va implica, iar dacă prin absurd se va implica, procesul va putea să aibă loc numai și numai la Curtea Internațională de Justiție de la New York. Pfizer nu garantează eficacitatea unui vaccin urmat de rapel.

Este posibil, așa cum prevede contractul, să fie necesară vaccinarea repetată a cetățenilor. Cât timp? Atâta timp cât va dura pandemia. Și pandemia cât va dura? Atâta timp cât vor decide statele. Și statele în funcție de ce vor decide? În funcție de ce va stabili OMS. Organizația Mondială a Sănătății. Iar Organizația Mondială a Sănătății este la mâna Pfizer.”

Citește și alte știri similare pe Liberalist.ro:

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. Nu suntem singurii, probabil și dvs. ați observat faptul că anumite postări care contravin narațiunea oficială sunt considerate ‘spam’ sau ‘mesaje neautoritative’ și în consecință depublicate. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X

Oferta Zilei