sâmbătă, mai 18Liberalist.ro - Portal Business

După ce au explodat deja ratele, vine vestea rea de la BNR!

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
După ce au explodat deja ratele, vine vestea rea de la BNR!

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 aprilie 2022, a hotărât următoarele:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4 la sută pe an, de la 3,50 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2 la sută, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Vine recesiunea? BNR și Guvernul mimează măsuri

Guvernul ar renunța la înjumătățirea accizei la carburanți, la plafonarea RCA și la scăderea TVA la energie

Unii zic ca este o Misiune Imposibila a BNR de a reduce inflația, ține stabil cursul de schimb și evitarea recensământului.

”Scaderea economica comparativ cu trimestrul precedent, raportata recent pentru ultimele trei luni ale anului 2021, trezeste ingrijorari.

Economia romaneasca da semne de incetinire, ceea ce arata motivul pentru care BNR a avut o abordare neasteptat de prudenta in ce priveste cresterea dobanzilor, in pofida unui puternic puseu inflationist. In plus, natura lui primordial “exogena”, adica provenind din zona ofertei si nu a consumului, si-a adus si ea contributia la prudenta BNR, mai ales ca cresterea preturilor intermediare si finale reprezinta deja o frana economica.

Problema este ca BNR risca sa isi asume o pozitie foarte dificil de gestionat in conditiile in care isi propune sa țină simultan in aer trei “mingi”: inflatia, cursul de schimb și cresterea economică.” – o analiza Sfin.ro, citeste mai mult

Surse: Guvernul renunță la plafonarea RCA

Potrivit unor surse citate de presa centrală, Guvernul renunță și la plafonarea RCA, informează Alba24.ro

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care se cerea plafonarea asigurării auto, ca urmare a faptului că prețul unei poliție obligatorii s-a triplat, în anumite condiții, în ultima jumătate de an.

Asiguratorii au protestat și au invocat pierderile pe care introducerea plafonării pentru 6 luni ale tarifelor RCA le va genera pentru industria de asigurări.

”Plafonarea va pune în dificultate capacitatea de despăgubire echitabilă a persoanelor prejudiciate și asiguraților”, au transmis marți într-un comunicat comun Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB) după ce ASF a amenințat printr-un alt comunicat cu procedura de infringment al Uniunii Europene dacă se plafonează prețul.

 

Citește și alte știri similare pe Liberalist.ro:

Presa americană într-o singură voce: Biden este vinovat de înfrângerea catastrofală din Afganistan
Un parlamentar finlandez se confruntă cu doi ani de închisoare pentru că este creștin
ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
‘Idolul’ Fauci a admis că virusul Covid19 ar fi putut fi chiar unul din virusurile finanțate de el
Mii de români renuntã la WhatsApp. De ce se discută de ‘Dosarul’ Digital?

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. Nu suntem singurii, probabil și dvs. ați observat faptul că anumite postări care contravin narațiunea oficială sunt considerate ‘spam’ sau ‘mesaje neautoritative’ și în consecință depublicate. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM