duminică, decembrie 8Liberalist.ro - Portal Business

Noile tarife de referință 2023 pentru RCA pentru categoria Transportul Bunurilor

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten

ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile tarife de referință pentru polițele auto obligatorii – RCA.

Vezi oferta de RCA, fără comisioane ascunse, pe cea mai mare platformă ONLINE

Potrivit documentului ASF, comparativ cu cifrele din august 2022, tarifele pentru persoanele juridice la categoria Autovehicole pentru Transportul Bunurilor au crescut cu procente între 6% si 15%.

În situația în care vă încadrați în categoria asiguraților cu risc ridicat pentru o primă de asigurare redusă, se calculează prima recomandată, reprezentând prima de asigurare care se comunică asiguratorului RCA alocat.

Consultantul în brokeraj vă oferă mai jos un exemplu de calcul al primei de risc ridicat pe baza căreia se analizează încadrarea în categoria asiguraților cu risc ridicat, conform affinity-ts.com.

Exemplu de calcul al primei de risc ridicat

Vehiculul pentru care se solicită asigurarea: Autotractor; Masa maxima autorizata: 20.000 kg

Vezi oferta de RCA, fără comisioane ascunse, pe cea mai mare platformă ONLINE

Deținător: persoana juridică

Clasa bonus-malus în care sunteți încadrat: B4, pentru care coeficientul de ajustare aplicat asupra primei este 80%.

Oferte de asigurare primite, reprezentând prima de asigurare totală (fără tariful pentru decontare directă și fără prima pentru clauze și acoperiri suplimentare): 12.404 lei, 11.200 lei si 14.000 lei

Tarif de referință conform raport A.S.F. (vezi tabelul de mai jos) = 8794 lei

Prima pentru risc ridicat = 8794 lei X 1,36 X 80% = 9567.87 lei

Rezultă că prima pentru risc ridicat este mai mică decât primele de asigurare totale din ofertele primite, deci solicitarea se încadrează în categoria asiguraților cu risc ridicat și deținătorul poate apela la BAAR pentru alocarea unui asigurator RCA în vederea încheierii contractului de asigurare RCA.

Categoria asiguratilor cu risc ridicat

În situația în care vă încadrați în categoria asiguraților cu risc ridicat, se calculează prima recomandată, reprezentând prima de asigurare care se comunică asiguratorului RCA alocat. Vezi oferta de RCA, fără comisioane ascunse, pe cea mai mare platformă ONLINE

Prima recomandată se determină după următoarea formulă :
Media aritmetică între prima de risc ridicat (TR x N) calculată pentru solicitant și rezultatul mediei aritmetice dintre cele mai mici trei valori ale primelor nete de cheltuieli de distribuție care se regăsesc în ofertele de asigurare pe care asiguratul cu risc ridicat le-a anexat la solicitare ponderată cu un procent de 64% :

Formula : Pr = {TRxN + [(PO1 + PO2 +PO3) : 3] x 64%} : 2

în care:
Pr=prima recomandată,
TR=tariful de referință la care se aplică coeficientul clasei Bonus-Malus corespunzător solicitantului,
N = factorul N  (1.36)
PO1,2,3 = primele nete de cheltuieli cu valorile cele mai mici dintre cele cuprinse în ofertele de asigurare formulate de asigurătorii RCA pentru solicitant.

Calculul primei de asigurare recomandate se efectueaza de catre BAAR strict pentru durata politei de 12 luni, conform prevederilor legale. BAAR nu are atribuții pentru a stabili elemente ale politelor RCA, cum ar fi: perioade de asigurare mai mici de un an, plata primei în rate, acoperirea teritorială (alta decât acoperirea legală minimă obligatorie prevazuta de Legea nr.132/2017), alte clauze contractuale.

Vezi oferta de RCA, fără comisioane ascunse, pe cea mai mare platformă ONLINE

Citește și articolele următoare pe Liberalist.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *