Vulcanul din La Palma generează un nor de poluanți care ajunge în România duminică. Norul toxic va intra în țară prin vest, pe la Timișoara, și se va întinde peste toată țara până luni seară. Așadar, România va fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă, a declarat la Digi24, Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică.
„Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.
Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a declarat Silviu Gurlui.
Amenințări majore asupra sănătății cauzate de o erupție vulcanică
Vulcanii aruncă gaze fierbinți, periculoși, cenușă, lavă și roci puternic distructive, explică CDC pe site-ul oficial.
Erupțiile vulcanice pot duce la amenințări suplimentare pentru sănătate, cum ar fi inundații, alunecări de noroi, întreruperi de energie electrică, contaminarea apei potabile și incendii.
Problemele de sănătate după o erupție vulcanică includ boli infecțioase, boli respiratorii, arsuri, răniri cauzate de căderi și accidente de vehicule legate de condițiile alunecoase și tulburi cauzate de cenușă.
Când se iau în considerare avertismentele, șansele de efecte adverse asupra sănătății cauzate de o erupție vulcanică sunt foarte mici.
Cenușă vulcanică
Expunerea la cenușă poate fi dăunătoare, spun experții CDC. Sugarii, persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni respiratorii precum astmul, emfizemul și alte boli pulmonare cronice pot avea probleme dacă respiră cenușă vulcanică.
Cenușa este zdrobitoare, abrazivă, uneori corozivă și întotdeauna neplăcută. Particulele mici de cenușă pot abrava (zgâria) partea din față a ochiului. Particulele de cenușă pot conține silice cristalină, un material care provoacă o boală respiratorie numită silicoză.
Gazele grele eliminate în atmosferă
Majoritatea gazelor dintr-un vulcan suflă rapid. Cu toate acestea, gazele grele precum dioxidul de carbon și hidrogenul sulfurat se pot colecta în zonele joase. Cel mai frecvent gaz vulcanic este vaporii de apă, urmat de dioxidul de carbon și dioxidul de sulf. Dioxidul de sulf poate provoca probleme de respirație atât la persoanele sănătoase, cât și la persoanele cu astm și alte probleme respiratorii, conform CDC.
Alte gaze vulcanice includ clorura de hidrogen, monoxidul de carbon și fluorura de hidrogen. Cantitățile acestor gaze variază foarte mult de la o erupție vulcanică la alta.
Deși, de obicei, gazele suflă rapid, este posibil ca persoanele care sunt aproape de vulcan sau care se află în zonele joase din vânt să fie expuse la niveluri care pot afecta sănătatea.
La niveluri scăzute, gazele pot irita ochii, nasul și gâtul.
La niveluri mai ridicate, gazele pot provoca respirație rapidă, dureri de cap, amețeli, umflături și spasm al gâtului și sufocare.
Fenomenul a fost precedat de foarte multe cutremure
„Este un fenomen extrem de violent, după primele estimări și după modelele dezvoltate în prezent, pare că ar putea să se întindă măcar pentru două-trei luni de acum înainte. Fenomenul a fost precedat de foarte multe cutremure, a fost prevăzut, iar populația a putut fi avertizată. Pagubele sunt enorme.
În aer au fost împrăștiate cantități foarte mari de cenușă, dar și de alte gaze toxice care afectează calitatea aerului. Au fost împrăștiate în atmosfera clor, brom, care pot interacționa cu compuși din atmosfera și să scadă destul de mult stratul de ozon la înălțimi foarte mari.
Dacă vulcanii ar avea forță foarte mare, vom vedea dacă va fi cazul și acum, s-ar putea diminua cantitatea de ozon cu câteva procente.
Oxidul de sulf ridicat în atmosferă la înălțime, alți compuși formează acizi, ceea ce e important pentru climă și pentru oameni.
Compuși secundari rezultați după interacțiunile cu compușii primari din atmosferă se comportă ca un ecran și împiedică razele solare să pătrundă spre pământ, creează un efect de răcire”, a adăugat Silviu Gurlui la digi24 si preluat de A7tv.
→ CLICK PENTRU OFERTELE DR. MAX | ELEFANT.RO | LENSA
BLACK FRIDAY -70% | Vara aceasta vine cu noi oferte de ochelari de soare de la Lensa
TOATE TITLURILE IMPORTANTE ÎNTR-UN SINGUR LOC – Abonați-vă la notificările Liberalist.ro pentru ȘTIRI AUTOMATE și ALERTE direct pe mobil sau desktop!
Citeste si alte stiri similare:
ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
‘Idolul’ Fauci a admis că virusul Covid19 ar fi putut fi chiar unul din virusurile finanțate de el
Mii de români renuntã la WhatsApp. De ce se discută de ‘Dosarul’ Digital?
Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. Nu suntem singurii, probabil și dvs. ați observat faptul că anumite postări care contravin narațiunea oficială sunt considerate ‘spam’ sau ‘mesaje neautoritative’ și în consecință depublicate (termenul tehnic ‘Hide’). De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM
Dacă apreciați conținutul acestei publicații liberal-conservatoare, vă încurajăm să vă invitați și prietenii să se alăture. Mulțumim!