miercuri, iulie 24Liberalist.ro - Portal Business

PNRR: Metrou în Cluj – investiție de peste 7 miliarde de euro

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
PNRR: Până în 2026 vom avea metrou în Cluj și încă o linie în București – investiție de peste 7 miliarde de euro

Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR) vine cu o organizare extrem de îndrăzneață și își propune ca până în 2028 să fie dată în circulație o linie de metrou care să străbată Clujul și încă una în București, de la Gara de Nord până la Piața Progresu, relatează A7TV – Trăiește viitorul!.

Până în 2028 să fie dată în circulație o linie de metru care să străbată Clujul

”Extinderea rețelei de metrou pentru a putea deservi mai bine zonele cu activități localizate la marginea Capitalei sau pentru a putea accesa zone cu o densitate ridicată a populației rămâne o prioritate și în perioada 2021-2027.

Aceste tipuri de măsuri sunt integrate cu măsurile prevăzute în planul de mobilitate urbană dezvoltat la nivel de municipiu și include acțiuni care vizează: conexiuni intermodale, sistem unic de ticketing, sisteme de tip park and ride, menite să susțină mobilitatea urbană sustenabilă.

Alte mari centre urbane din România, cum ar fi Cluj-Napoca, au cunoscut evoluții accelerate în ultima vreme, infrastructura acestor orașe devenind puternic subdimensionată în raport cu densitatea și activitatea economică actuală a populației.

Având în vedere opțiunile de transport cu metroul pentru descongestionarea traficului și reducerea emisiilor poluante, doar două orașe și anume București și Cluj-Napoca, au proiecte mature care pot fi implementate în orizontul de timp aferent Mecanismului de Redresare și Reziliență”,  se arată în conținutul Planului de Redresare și Reziliență.

7,6 milioane de euro pentru dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în București și Cluj-Napoca

Dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în Municipiile București și Cluj-Napoca se va acoperi cu un buget de 7.620.000.000 euro din banii veniți de la UE prin PNRR.

Proiectul propus pentru prelungirea magistralei M4 dintre Străulești – Gara de Nord traversează orașul spre sud prin partea centrală având corespondență cu magistrala 1 și 3 în zonele centrale, respectiv cu magistrala 2 în zona Eroii Revoluției. Astfel din punct de vedere al traficului preconizat, magistrala va include stații ce permit trenuri cu 6 vagoane (120 m) la frecvențe ce vor varia între 3 și 8 min.

● Capacitate transport: 50000 călători/(h și sens);
● Viteză comercială: 36 km/h;
● Trenuri (material rulant): 15 bucăți;

Astfel, având în vedere dezvoltarea preconizată la nivelul orașului Cluj-Napoca și structura geografică a acestuia, dezvoltarea unei magistrale de metrou este varianta optimă la nivel național în afara capitalei. Din punct de vedere al capacității de transport metroul din Cluj-Napoca va include:
● 16 trenuri: Tren 2 rame x 2 vagoane (52 m, 380 pasageri);
● Capacitatea de transport la interval de 3 min/90 sec: 7.600/15.200/ oră și sens;

Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism pentru metroul din Cluj

Metroul din Cluj începe să prindă viteză, iar săptămâna trecută obiectivul de investiții a mai parcurs o etapă. Clujenii au aflat, astfel, care va fi traseul viitoarei magistrale de metrou care va lega orașul Florești de Cluj Napoca. Viitoarea magistrală de metrou Floreşti – Cluj-Napoca va avea 9 staţii subterane pe un traseu care se întinde pe 20 de kilometri.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a emis certificatul de urbanism pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal şi a Studiului de Fezabilitate necesare începerii primei etape din cadrul proiectului „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida” – Magistrala 1 de metrou şi tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea.

Etapele de lucrări

Faza 1: Lucrări de structură de rezistență – Stații, Interstații – tuneluri, galerii, alte construcții – cu finalizare Q3 2026 – indicatorul fiind 12.7 km de tuneluri metrou cu stațiile aferente
– M4 București: Gara de Nord – Filaret (6 stații) – 5,2 km;
– M1 Cluj-Napoca: Sf. Maria – Europa Unită (9 stații) – 7,5 km

Faza 2: Lucrări de cale, finisaje, instalații, Achiziție material rulant și semnalizare – cu finalizare Q4 2028
– M4 București: Filaret – Progresu (7 stații, un depou) – 6,74 km;
– M1 Cluj-Napoca: Florești – Sf. Maria și Mărăști – Muncii (10 stații, un depou) – 12,6 km

→ CLICK PENTRU OFERTELE DR. MAX | ELEFANT.RO | LENSA

Citeste si alte stiri similare:

ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
‘Idolul’ Fauci a admis că virusul Covid19 ar fi putut fi chiar unul din virusurile finanțate de el
Mii de români renuntã la WhatsApp. De ce se discută de ‘Dosarul’ Digital?

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. Nu suntem singurii, probabil și dvs. ați observat faptul că anumite postări care contravin narațiunea oficială sunt considerate ‘spam’ sau ‘mesaje neautoritative’ și în consecință depublicate (termenul tehnic ‘Hide’). De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM
Dacă apreciați conținutul acestei publicații liberal-conservatoare, vă încurajăm să vă invitați și prietenii să se alăture. Mulțumim!