Photo by Matthew Henry on Unsplash
Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă (RCA) reprezintă un contract încheiat între posesorul de autovehicul, numit asigurat (persoană fizică sau juridică) și compania de asigurare. În schimbul primei de asigurare, asigurătorul se obligă ca la producerea riscului asigurat să achite dauna produsă terței persoane, conform definiției legale în vigoare. De aceea, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto are menirea de a apăra interesul economic și social al întregii comunități precum și de a proteja victimele unor accidente, ea acopera pagubele tertilor in urma unui accident de circulatie, dar si cheltuielile compensatorii pentru vatamari corporale sau deces, in anumite limite, specificate clar in fiecare polita.
Asigurările RCA din România sunt valabile și în afara granițelor odată cu implementarea cerințelor Uniunii Europene, indiferent ca în țări ca România, Ungaria sau Bulgaria asigurările RCA sunt mai ieftine comparativ cu Germania sau Slovenia.
Prețul RCA din România comparativ cu țările vecine
Avand in vedere toate aceste aspecte, la inceputul anului s-a facut o statistica a tarifelor la politele de asigurare auto obligatorie ce include mai multe tari din Europa, enumerate in ordine crescatoare, incepand de la un RCA ieftin si ajungand la cel mai mare tarif practicat in Europa.
Ziare.com a efectuat un calcul pentru un profil de client cu următoarele atribute: client de gen masculin, în vârstă de 30 de ani, locuitor al capitalei țării luate în calcul, căsătorit, dar fără copii, aflat la prima polița de asigurare, posesor al unui autoturism cu motor de 1,6 l pe benzină, fabricat în anul 2010, căruia i se încheie o poliță pe o perioadă de 1 an.
1. Moldova – legislatia din Moldova impune un tarif standard de 32 euro pentru cazul luat in calcul și este practicat de catre toti asiguratorii, de aceea nu poate fi modificat. În plus, cetatenii moldoveni care vor sa treaca granitele tarii cu masina proprie trebuie sa plateasca Cartea Verde, pretul acesteia fiind de 171 euro/3 luni, 300 euro/6 luni si 428 euro/an.
2. Belarus – legislatia din Belarus impune un tarif standard, tarifele RCA sunt stabilite de catre autoritati si sunt fixe, pretul in aceasta tara pentru cazul luat in calcul fiind cu puțin mi mare decât cel din Moldova – 35 euro.
3. Ucraina – Capitala Ucrainei, Kiev, este similară ca putere de cumpărare cu Bucureștiul însă polița RCA este mai ieftină. Cea mai ieftina polita RCA pe care o poate plati un locuitor al capitalei Ucrainei este de 70 euro. In aceasta tara preturile difera de la o companie la alta, putand fi mai mari cu 5 pana la 15 euro. Asigurarea obligatorie din Ucraina este valabila numai in interiorul granitelor, fiind necesara Cartea Verde pentru locuitorii care vor sa iasa in afara tarii cu masina proprie.
4. Ungaria – in Ungaria, o țară cu care România se compară frecvent însă de regulă ne surclasează la veniturile populației și puterea de cumpărare, tarifele la politele de asigurare obligatorie difera de la o companie asiguratoare la alta, acestea plecand de la 96 euro si ajungand la 277 euro, ambele incluzand toate taxele.
5. Bulgaria – Sofia are cea mai apropiată economie de cea a Bucureștiului de aceea poate și tarifele sunt foarte apropiate ca preț. În Sofia tarifele practicate de catre firmele asiguratoare din Bulgaria pentru cazul luat in calcul sunt cuprinse intre 98 euro si 114 euro.
6. Romania – in Romania, cel mai ieftin RCA in acest caz este de 115 euro si poate ajunge la maxim 425 euro in functie de anumiti parametri. Mediul online din Romania castiga foarte mult teren in domeniul asigurarilor auto obligatorii, site-uri de genul roviniete.ro fiind din ce in ce mai accesate de catre posesorii de autoturisme si cunoscand cifre de afaceri in crestere datorita preturilor mai mici practicate.
7. Polonia – în cazu Poloniei, tarifele la politele de asigurare auto obligatorie se incadreaza intre 137 euro si 570, pretul fluctuand de la caz la caz in functie de clauzele si serviciile suplimentare acordate. In aceasta tara, formularul care trebuie completat pentru a afla tarifele diverselor companii este extrem de complicat si contine o serie de date neintalnite in celelalte tari precum: numele conducătorilor potențiali ai masinii; numarul persoanelor care o vor mai conduce; de cand au permis cei care vor conduce masina; locul de parcare al masinii; daca s-au adus modificari de tunning masinii; etc.
8. Rusia – este una din țările în care Autoritatea de Supraveghere stabilește prețul asigurărilor RCA, toate firmele de asigurare afisand acelasi pret, 174 euro. Aceasta sumă acoperă pagube materiale de 3.000 euro si daune morale de 4.000 euro pentru fiecare victima. Cu toate acestea, în Rusia există posibilitatea de mărire a limitei de raspundere pana la 67.000 euro, dar pretul asigurarii in acest caz va fi de 218 euro.
9. Cehia – tarifele la asigurarea auto RCA din aceasta tara sunt cuprinse intre 222 euro si 396 euro, in functie de compania asiguratoare. Tarifele in Cehia difera si in functie de alegerea limitei de despagubire in caz de vatamare corporala, care poate fi optionala, de 35, 70 sau 100 milioane coroane (aproximativ 3,65 milioane euro).
10. Slovenia – in cazul Sloveniei nu s-a putut face o comparatie a tarifelor RCA deoarece nu au fost gasite portaluri specializate pe acest serviciu. In urma incercarilor de identificare a brokerilor locali s-a primit un singur raspuns cu un tarif de 341 euro, nefiind specificat numele companiei asiguratoare. Se presupune ca pretul mediu in aceasta tara este de 424 euro.
11. Croatia – preturile practicate in aceasta tara sunt cuprinse intre 522 euro si 600 euro, cele mai mari tarife venind insotite de limite de despagubire mai mari, dar si de asistenta rutiera inclusa.
12. Germania – un locuitor al capitalei Germaniei va trebui sa scoata din buzunar 695 euro pentru a considera ca a platit o asigurare RCA ieftina, aceasta fiind suma minima practicata de firmele asiguratoare. Companiile care ofera servicii adiacente (asistenta 24/24, acoperiri ale pagubelor mai mari, etc) practica tarife ce pot ajunge la 1.431 euro.
Care sunt pașii pentru verificare ofertă RCA?
Pentru ofertare tot procesul este foarte simplu, exact așa cum ar trebui să fie un serviciu online! Pentru prima achiziție pe website, trebuie doar să completați un formular cu datele necesare pentru RCA, apoi să plătiți online, în deplină siguranță. Nu există nici o diferență între polițele cumpărate online și cele cumpărate de la brokeri.
Odată ce ați completat toți pașii și ați făcut plata, polița de asigurare se emite automat, pe adresa dvs. de email. În caz de nevoie, o puteți imprima singur/ă. Conform noilor legi în vigoare, aceasta poate fi imprimată pe hârtie albă (imprimarea pe hârtie verde nu mai este obligatorie).
Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. Nu suntem singurii, probabil și dvs. ați observat faptul că anumite postări sunt considerate ‘spam’ sau ‘mesaje neautoritative’ și în consecință depublicate (termenul tehnic ‘Hide’). De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. Click ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM. Mulțumim!
Citește alte articole similare pe Liberalist.ro:
Noi taxe de drum impuse de UE. Cine este afectat?
City Insurance a intrat oficial în antecamera falimentului
Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
Asigurarea auto – Câteva informații și unde poți cumpăra asigurarea auto
Cum se emit polițele de asigurare RCA în online?