marți, octombrie 15Liberalist.ro - Portal Business

ANALIZA: România are cel mai scump combustibil din Europa

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten

Prețul carburanților a crescut substanțial în ultimele luni, iar evoluția nu se va opri aici. Benzina și motorina se scumpesc săptămânal, acesta fiind unul dintre motivele pentru care economistul Iancu Guda apreciază că avem cei mai scumpi combustibili din Europa, precizează Economica.net.

Fiind invitat la o televiziune cunoscută, acesta a afirmat că “suntem cea mai piperată țară din UE din această perspectivă. În medie, o familie alocă 10% pentru transport, incluzând și combustibil pentru cei care au mașini. Cred că e o presiune pentru buzunarul românilor.”

Principalii factori pentru aceste scumpiri sunt revenirea economiei și producția din industrie

”Principalii factori pentru scumpire sunt revenirea economiei și producția din industrie care duce la creșterea cererii. Principala materie pentru combustibilul folosit la autoturisme s-a scumpit. În luna septembrie 2020 prețul barilului de petrol era 186 lei, acum s-a dus la 304 lei, deci scumpire cu 63%.”

În momentul de față prețurile carburanților sunt acestea:

Pentru benzina Euro 95 prețul este 5,85 lei/litru iar motorina este 5,76 lei/litru

România face parte dintr-un top neonorant alături de doua tari sărace. A doua țară ca scumpiri în Europa este Albania, urmată de Andora.

Potrivit sursei citate, șoferii deja resimt aceste scumpiri. Aceștia sunt de părere că există o balanță incorectă între prețurile menționate și salariile/pensiile lor. Unii șoferi ajung să scoată săptămânal 1000 de RON pentru a putea folosi autovehiculul.

Din pacate, pretul combustibilului va continua sa creasca pe fondul manipularii productiei la statele OPEC, si nu numai.

Premierul confirmă dar completează cu multe laude nemeritate

Florin Cîțu: „La combustibili, scumpirea a venit din prețul petrolului internațional, care a avut o creștere. Prețul acum scade, veți vedea că și prețul la pompă va fi mai mic. De obicei este o diferență de o săptămână, două săptămâni.

Prețul în România ar fi fost mai mare dacă nu luam decizia de a elimina supraacciza introdusă de PSD. Dacă nu luam acea decizie, prețul ar fi fost mult mai mare. Astăzi, nu doar în România, prețul peste tot în lume a crescut datorită fluctuaților prețului petrolului pe piața internațională.

Noi vedem ce se întâmplă acum, dar dacă ne uităm la o evoluție, prețurile cresc, scad, asta este într-o economie de piață.

Ceea ce este important, este ca veniturile să crească mult mai repede decât prețurile. Și asta înseamnă că ne păstrăm puterea de cumpărare.”

Cu alte cuvinte, vor creste dar e important sa aveti mai multi bani ca sa nu simtiti atat de mult cresterea!

Nu exista niciun element care să preconizeze o scădere a prețului

Cererea globală de petrol se așteaptă să revină la nivelurile pre-coronavirus în 2022, cu o recuperare în transport și recuperare în economiile majore, a declarat Goldman Sachs într-un raport.

Banca a spus că consumul global de petrol ar putea fi crescut cu o creștere a navetei, o trecere la transportul privat și cu guvernele care susțin cheltuieli mai mari pentru infrastructură.

Cererea de petrol a început deja să crească odată cu recuperările din marile economii asiatice, precum China și India, se arată în raport.

Odată cu creșterea cererii și a ofertei globale în regim de recuperare, prețurile petrolului vor crește probabil în a doua jumătate a anului 2021, preconizau bine analiștii de la Raymond James & Associates Inc. și vor rămâne puternice de câțiva ani, pe măsură ce economiile din întreaga lume se recuperează de la pandemia de coronavirus și cresc nevoile de energie, au preconizat aceeași analiștii.

→ CLICK PENTRU OFERTELE DR. MAX | ELEFANT.RO | LENSA

BLACK FRIDAY -70% | Vara aceasta vine cu noi oferte de ochelari de soare de la Lensa

Citește și alte știri similare pe Liberalist.ro:

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. Nu suntem singurii, probabil și dvs. ați observat faptul că anumite postări care contravin narațiunea oficială sunt considerate ‘spam’ sau ‘mesaje neautoritative’ și în consecință depublicate. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM

Dacă apreciați conținutul acestei publicații liberal-conservatoare, vă încurajăm să vă invitați și prietenii să se alăture. Mulțumim!