miercuri, iulie 24Liberalist.ro - Portal Business

Giganții de pe Wall Street ușurați de 6 miliarde dolari printr-un protest inedit

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten

Mai mult de 6 miliarde de dolari au fost pierdute din fondurile de hedging în ultimele zile ca urmare a unei acțiuni de ‘protest’ din partea micilor investitori împotriva fondurilor de investiții pe piața de capital.

Toată presa americană scrie despre ce pare a fi subiectul anului pe piața de capital. The Guardian tratează pe larg povestea acțiunilor GamesStop: „Este posibil să fi observat că prețul acțiunilor GameStop, o companie care operează pe piața vânzării cu amănuntul de jocuri pe computer din SUA, a crescut de la 96,80 USD la 347,50 USD în ultimele trei zile – o creștere de 359%. Sau, mai impresionant, o creștere de 10.692% comparativ cu prețul său de 3,25 USD în aprilie 2020.”

Bine, dar ce este atât de neobișnuită această creștere a unei acțiuni, nu au mai fost creșteri? Daniel Bujorean, manager de marketing în piața serviciilor financiare explică situația:

Pe piața de capital, sunt fonduri de investiții care se ocupă cu investiții în acțiuni pariind pe creșterea acestor acțiuni pe termen scurt și mediu. De asemenea, sunt și unele fonduri de investiții care fac bani pariind pe o scădere a prețului acțiunilor. Aceștia semnează un contract prin care se obligă să cumpere acțiunile la o dată viitoare (când ei consideră că acțiunile vor scade semnificativ) pentru ca apoi să le vândă la prețul pieței și din această diferență reușesc să facă foarte mulți bani.

The Guardian, relatează faptul că acțiunile GameStop erau vizate frecvent de aceste contracte speculative de tip short înainte de frenezie, întrucât o serie de fonduri au pariat că va cădea în timpul pandemiei.

De ce nu a mers conform planului?

Un grup de pe rețeaua socială Reddit, r/Wallstreetbets, a observat faptul că aceste acțiuni erau vizate masiv de shorting și au hotărât să cumpere acțiuni pentru a le da planul peste cap fondurilor de investiții.

Prețul scăzut al acțiunii GameStop a făcut ca un număr mare de oameni cu bani puțini să cumpere multe acțiuni și să crească astfel prețul lor pe bursă. Unii au cumpărat pentru că au mizat împotriva fondurilor sperând că vor face mulți bani, alții pentru că au considerat că este amuzant.

Acțiunea robinhoodiană aproape a dus la falimentul câtorva fonduri speculative, spre deliciul investitorilor mai mici de pe forumul online Reddit.

O mulțime de oameni laudă ‘protestul’ deoarece astfel ‘plătesc o poliță’ fondurilor speculative mari și comercianților, care au experimentat în aceste zile mai mult decât proverbialul „gust amar”. Aceste fonduri au reușit de-a lungul timpului să manipuleze piața și prin urmare prețul unei acțiuni în beneficiul propriu, umflând un preț al acțiunii doar pentru a-l vinde imediat după, sau prin contracte de shorting.

Analiștii se așteaptă, însă, ca acest protest inedit să nu rămână nepedepsit tocmai pentru a descuraja pe viitor genul acesta de acțiuni împotriva puternicilor de pe Wall Street. Președintele Biden, puternic susținut de grupurile de lobby de pe Wall Street, va avea cu siguranță un răspuns pe măsură, pentru că nu va avea de ales.

*** Liberalist.ro scrie liber cu spirit critic, dacă vrei să citești articolele noastre în timeline, selectează meniul Following/Urmărește și căsuța See First/Vezi mai Întâi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *