sâmbătă, septembrie 23Liberalist.ro - Portal Business

SUA: Un cuplu în lacrimi în timp ce primesc vestea că vor primi bani. Romania: Antreprenori în lacrimi prostiți de stat

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
Barstool Fund

Un cuplu în lacrimi în timp ce primesc vestea că vor primi bani. Nu au câștigat la Loto. E doar un antreprenor bucuros să primească ajutor de ‘supraviețuire’ pentru perioada cât statul cinic și ‘criminal’ îi ține închiși. Barstool Fund dau ajutorul și, după cum probabil ați bănuit, este un fond de investiții privat finanțat prin fonduri strânse de la populație.

Dezamăgit de răspunsul guvernului, fondatorul Barstool Sports, Dave Portnoy, celebritate, investitor și antreprenor american pe internet, a strâns peste 16 milioane de dolari pentru întreprinderile mici afectate de măsurile pandemice. Fondul Barstool acceptă contribuții care vizează sprijinirea întreprinderilor mici, cum ar fi micul restaurant din video clip.

Două treimi din angajaţi se tem că nu vor ‘supravieţui’

Un sondaj publicat de firma de consultanţă McKinsey & Co. relevă că peste jumătate dintre IMM-urile din Europa, care împreună asigură locuri de muncă pentru două treimi din angajaţii de pe continent, se tem că nu vor ‘supravieţui’ în următoarele 12 luni dacă veniturile nu îşi vor reveni.

Programul IMM Invest, programul de susținere al Executivului român, permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului roman, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Conform Ministerului de Finanțe, la data de 03 august 2020 în cadrul Programului IMM INVEST România, au fost acordate credite în valoare de 11,18 miliarde lei unui număr de 13.220 beneficiari implicând o garanție a statului în valoare de 9,61 miliarde lei.

Proiecte la Măsura 3

Vineri, 29 ianuarie 2021, 27.736 de aplicanți au depus proiecte la Măsura 3, pe portalul de granturi IMM, din care doar în ultima săptămână au fost depuse 18.253 de proiecte, adică două treimi din numărul total al aplicațiilor, conform datelor oficiale comunicate de Ministerul Economiei.

Lucrurile nu sunt însă ‘roz’ deloc, pe beneficiarii reali îi numeri pe degete și, deloc surprinzător într-un stat socialist și fost comunist, sunt suspiciuni de corupție anunțate chiar de Ministrul Economiei și ca urmare, premierul Florin Cîțu a anunțat, vineri, că trimite Corpul de Control la Ministerul Economiei pentru o investigație privind Măsura 3, granturi pentru IMM-uri, relatează Hotnews.ro.

„După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigație de către Corpul de Control al Prim-Ministrului. Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite. În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent”, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.

Cele două experiențe, din SUA și România, reconfirmă teza statului inept și corupt. Un alt motiv pentru susținerea unui stat minimal liberalist, ca o protecție contra birocraților care nu au construit niciodată un business însă care sunt mai mult decât dispuși să închidă afaceri și sectoare întregi fără analize de impact, prevalându-se de ‘crize’ sau, mai corect spus, oportunități politice cinice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X

Oferta Zilei