sâmbătă, februarie 24Liberalist.ro - Portal Business

OMS: Datele ştiinţifice nu indică necesitatea unei a treia doze de vaccin

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
OMS: Datele ştiinţifice nu indică necesitatea unei a treia doze de vaccin

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat graba statelor bogate de a administra a treia doză de vaccin contra COVID-19, subliniind că datele nu au demonstrat deocamdată necesitatea unui rapel, transmite AFP.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a emis luni o mustrare dură pentru Pfizer și pentru alți producători de vaccinuri, concentrându-se pe dezvoltarea și vânzarea de vaccinuri vaccinale Covid-19 către țările cu venituri ridicate, spunând că ar trebui să se concentreze în loc să ofere vaccin națiunilor care au avut un acces redus la primele doze.

Declarația lui Tedros Adhanom Ghebreyesus a venit la patru zile după ce Pfizer a spus că are date pentru a susține afirmația sa repetată că o a treia doză de vaccin va fi necesară pentru a menține nivelurile de protecție ridicate. De asemenea, el a ales Moderna, care, la fel ca Pfizer, dezvoltă vaccinuri actualizate care vizează variante.

„Facem alegeri conștiente acum pentru a nu-i proteja pe cei cu cea mai mare nevoie”, a spus Tedros la Geneva.

După 10 săptămâni de scădere a ratei mortalității, numărul global Covid-19 este din nou în creștere, a spus directorul general al OMS. „Totuși, nu peste tot are același succes. Suntem în mijlocul unei pandemii cu două căi în creștere, în care cei care nu au, în țări și între țări, sunt din ce în ce mai divergente „, a adăugat el.

Vom avea nevoie de doze de rapel COVID-19?

Associated Press relatează rezervele cu privire la necesitatea celei de-a 3-a doze de vaccin.

La nivel global, experții urmăresc îndeaproape pentru a stabili dacă și când oamenii ar putea avea nevoie de o altă lovitură. În același timp, mulți sugerează că pentru moment prioritatea ar trebui să fie vaccinările, observând că mutanții îngrijorători ai coronavirusului nu ar apărea atât de repede dacă mai mulți dintre SUA și restul lumii ar fi obținut runda inițială de fotografii.

„Dacă doriți să nu mai auziți despre varianta săptămânii”, a spus Jennifer Nuzzo, specialist în sănătate publică la Universitatea Johns Hopkins, „trebuie să facem mai multă muncă pentru a ne asigura că toate țările au mai mult acces la vaccinuri”.

Nu este încă dovedit dacă o a treia doză ajută și, dacă da, cine are nevoie și când. Primul studiu amplu al strategiei începe cu mii de pacienți din Norvegia, relatează AP.

Există dovezi că protecția vaccinului rămâne puternică?

O analiză a Associated Press, de luna trecută, a constatat că aproape toate decesele provocate de COVID-19 în SUA au loc printre cei nevaccinați.

În ultimele săptămâni, infecțiile și spitalizările au început să crească pe măsură ce se răspândește varianta delta extrem de contagioasă. Dar Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că creșterile sunt cauzate de cele mai puțin vaccinate părți ale unei țări care are o mulțime de doze, dacă oamenii le-ar lua doar.

Niciun vaccin nu este perfect, ceea ce înseamnă că persoanele complet vaccinate se vor infecta ocazional, dar așa-numitele cazuri de ‘descoperire’ sunt de obicei ușoare. Oficialii care monitorizează nevoia de rapeluri urmăresc îndeaproape eventualele vârfuri în infecțiile grave printre vaccinați.

Îngrijorări cu privire la adolescenți și adulți tineri

„Ni se cere să aprobăm un vaccin cu trei doze pentru persoanele cu vârsta de 16 ani și peste, fără nicio dovadă clară”, subliniază Offit.

„Riscurile ar putea depăși beneficiile. Știm că tinerii de 16-29 de ani are un risc mai mare de miocardită”, adaugă el.

Doctorul FDA Doran Fink spune că agenția nu este sigură. „Nu avem încă suficiente date pentru a ști care ar fi riscul de dezvoltare a miocarditei sau pericarditei după o doză de rapel”, spune el. Studiile arată că adulții mai tineri și adolescenții, în special bărbații, prezintă un risc mai mare de apariție a acestei inflamații rare a inimii după administrarea unui vaccin ARNm, cum este Pfizer.

„Am discutat necesitatea unor astfel de investigații cu producătorii de vaccinuri”, spune Fink.

Va începe și România administrarea dozei a treia de vaccin anti-COVID

Fostul ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spunea că este în discuție această măsură, pentru persoanele vulnerabile, bolnavii cronici și persoanele vârstnice.

  • „Ministerul Sănătății a semnat acorduri cu Uniunea Europeană pentru furnizarea de vaccinuri și în anul 2022 și în 2023, dar așteptăm aprobarea Asociației Europene a Medicamentului și părerea specialiștilor din țară și din străinătate înainte de a institui această a treia doză.
  • „Da, ea este în discuție, și se referă mai ales la a treia doză de vaccin pentru persoanele vulnerabile, bolnavii cronici și persoanele vârstnice, dar momentul în care ea va fi implementată urmează să vedem care va fi”, a afirmat, într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Sănărății, Ioana Mihăilă.

Între timp s-a decis. Premierul a anunta că s-a luat hotărârea în CNCAV ca începând din 28 septembrie să înceapă administrarea dozei trei pentru toate persoanele care au minim 6 luni de la administrarea rapelului.

Citește și alte știri similare pe Liberalist.ro:

Presa americană într-o singură voce: Biden este vinovat de înfrângerea catastrofală din Afganistan
Un parlamentar finlandez se confruntă cu doi ani de închisoare pentru că este creștin
ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
‘Idolul’ Fauci a admis că virusul Covid19 ar fi putut fi chiar unul din virusurile finanțate de el
Mii de români renuntã la WhatsApp. De ce se discută de ‘Dosarul’ Digital?

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. Nu suntem singurii, probabil și dvs. ați observat faptul că anumite postări care contravin narațiunea oficială sunt considerate ‘spam’ sau ‘mesaje neautoritative’ și în consecință depublicate. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM