Observam zilele acestea, o campanie de promovare asiduă si prin toate canalele pentru cresterea lichiditatii pe piata de capital romaneasca. Aflam din presa ca tot mai mulți români investesc în piețele de capital, care promit că vor asigura o pensie decentă din contributia ta la sistemul de pensii.
Ce pregăteste acest val de „entuziasm” din piața de capital?
Stiri despre noi companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), reportaje prime time despre randamentul pilonului doi de pensii private parcă au pregătit anuntul de infiintare a PEPP.
Ce este PEPP? PEPP este un acronim pentru Produsul Paneuropean de Pensii Personale, schema de pensii personale voluntare care va completa sistemele de pensii publice și ocupaționale existente, precum și schemele naționale de pensii private, sunt doar unele dintre stirile cele mai importante din ultimele doua zile.
„Comisia Europeană a anunţat că de marţi, 22 martie 2022, începe să se aplice Regulamentul privind produsul paneuropean de pensii personale (PEPP), care a fost adoptat în 2019, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.Se dă astfel undă verde unui sistem voluntar şi disponibil în întreaga UE, prin intermediul căruia cetăţenii vor putea să economisească pentru pensie.
Acesta va putea fi oferit de o gamă largă de întreprinderi financiare din întreaga UE. PEPP, care este o parte esenţială a Planului de acţiune al Comisiei pentru consolidarea uniunii pieţelor de capital, va fi disponibil în completarea sistemelor de pensii publice şi ocupaţionale, alături de sistemele de pensii private existente la nivel naţional,” relateaza economica.net.
Aflăm asadar că propunerea Comisiei din iunie 2017 privind PEPP face parte din Planul de acţiune al Comisiei pentru consolidarea uniunii pieţelor de capital. Regulamentul privind PEPP a fost convenit şi adoptat la 25 iulie 2019 cu scopul de a contribui la crearea unei pieţe interne a pensiilor personale, sporind posibilităţile furnizorilor de a oferi produse de pensii personale la nivel transfrontalier şi oferindu-le consumatorilor o alternativă competitivă de a economisi pentru pensie.
Ce face PEPP atractiv
Taxele relativ mici asociate PEPP reprezintă un alt avantaj. Ca regulă generală, PEPP de bază va implica taxe și costuri administrative care sunt limitate la 1% din capitalul acumulat pe an.
Piata de capital devine interesantă si pentru companiile românesti
Cei mai mari jucători de pe piața de capital spun că nu doar investitorii au de câștigat după ce au investit a pe bursă ci și companiile care sunt listate la bursă.
„Eu m-am simțit în siguranță, listat fiind pe piața de capital. Pentru că, în acest fel sunt puțini care reușesc să facă altminteri, sau să facă privatizări cum s-au întâmplat în ultimii 20-25 de ani. Dar, de ce să nu spun, nici nu au fost multe minți luminate care să privească spre piața de capital ca spre o metodă reușită de privatizare a capitalului românesc”, a spus Ioan Nani, director general al Antibiotice Iaşi.
„Listarea la bursă reprezintă o alternativă foarte bună pentru acești oameni de a accesa capital de care au nevoie pentru a realiza investiții ulterioare. Pe piața americană, dovada succesului unei companii este aceea de a fi listată la bursă”, a declarat Călin Meteș, director General adjunct Investiții în cadrul unei companii internaționale, citat de realitatea.net.
SERVICII
Citește și articolele următoare pe Liberalist.ro:
Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
Ce informații ai nevoie pentru asigurarea auto (2022)
ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
De ce costă 1.000€ dacă este un CRM gratuit? Digitalizarea vânzărilor
Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM