sâmbătă, aprilie 13Liberalist.ro - Portal Business

Criteriile folosite de ANAF în alcătuirea listei de mari contribuabili

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
Criteriile folosite de ANAF în alcătuirea listei de mari contribuabili

Lista mari contribuabili 2021 și obligații pe care aceștia le au

Lista mari contribuabili reprezintă o centralizare a companiilor care îndeplinesc unul sau mai multe din criteriile stabilite de administrația fiscală din România. Ultima versiune a listei a fost pusă la dispoziția publicului cu cinci ani în urmă, la sfârșitul anului 2016, astfel că aducerea în prezent a acesteia era deja imperios necesară.

Companiile încadrate ca mari contribuabili în clasificarea ANAF – criterii financiar-contabile vs. criterii fiscale

Deschidem această secțiune prin a clarifica faptul că acele companii care sunt desemnate entități mari din punct de vedere contabil nu intră automat pe lista mari contribuabili din perspectivă fiscală.

Criteriile folosite de ANAF în alcătuirea listei de mari contribuabili

Pe de altă parte, marii contribuabili din perspectiva fiscală a ANAF sunt selectați în baza unui algoritm complex de selecție, format din trei categorii de criterii:

(i) Criterii specifice privind activitatea desfășurată (e.g. societăți bancare, de asigurări), investițiile derulate (i.e. minim 10 milioane EUR în maxim trei ani de la data înființării) sau calitatea de membru al unui grup fiscal unic;

(ii) Criteriul de bază reprezentând agregarea proporțională a unor indicatori financiari: cifra de afaceri 50%, obligațiile fiscale declarate 30% și cheltuielile cu personalul 20%;

(iii) Criteriul de continuitate vizând excluderea societăților prin neîndeplinirea criteriului de bază după trei ani consecutivi, sau prin deschiderea unor proceduri legale precum insolvență, faliment, divizare, reorganizare, fuziuni – în anumite condiții.

Aceste criterii au fost selectate pentru a rezulta un eșantion de societăți cu cea mai mare importanță fiscală pentru autoritățile locale, prin prisma veniturilor bugetare preconizate a fi obținute în baza activităților acestora – ponderea din total adusă de marii contribuabili fiind estimată la 50%. Ne așteptăm astfel ca toți marii contribuabili să fie entități mari din punct de vedere contabil, însă nu și invers.

Ce se întâmplă cu o companie care apare pe noua lista mari contribuabili ANAF în 2021

Principalul rezultat al acestei clasificări fiscale pentru o societate este că administrarea fiscală a companiilor va fi strămutată de la contribuabili mici / mijlocii la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Noua listă de mari contribuabili, directiva UE taxa minimă globală, decalare termene D101 și dosar prețuri transfer Citeste mai mult

Citește și alte știri similare pe Liberalist.ro:

Presa americană într-o singură voce: Biden este vinovat de înfrângerea catastrofală din Afganistan
Un parlamentar finlandez se confruntă cu doi ani de închisoare pentru că este creștin
ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
‘Idolul’ Fauci a admis că virusul Covid19 ar fi putut fi chiar unul din virusurile finanțate de el
Mii de români renuntã la WhatsApp. De ce se discută de ‘Dosarul’ Digital?

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. Nu suntem singurii, probabil și dvs. ați observat faptul că anumite postări care contravin narațiunea oficială sunt considerate ‘spam’ sau ‘mesaje neautoritative’ și în consecință depublicate. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM