Guvernul Cîțu își propunea prin ianuarie 2021 elaborarea unei noi legi a sănătății, pentru reformarea și modernizarea sistemului medical, relatează Digi24 într-un articol recent.
Sănătate până la 6% din PIB
Noul guvern va urmări creşterea finanţării publice pentru Sănătate până la 6% din PIB, asigurarea unui grad de absorbţie ridicat a fondurilor europene dedicate domeniului în perioada 2021 – 2027 şi valorificarea acestei oportunităţi ca o sursă suplimentară de finanţare a sistemului de sănătate din România.
Asigurări de sănătate şi asiguratori pe modelul Pilonul 2 şi 3 de pensii
Noul Cabinet îşi propune şi deschiderea către mai multe tipuri de asigurări de sănătate şi asiguratori pe modelul Pilonul 2 şi 3 de pensii. În acest context statul îşi va menţine rolul de reglementator, finanţator şi chiar ofertant de servicii de asigurare prin CNAS, se arată în programul de guvernare.
Până la implementare efectivă a reformelor în asigurare de sănătate observăm o crește importantă pe segmentul asigurărilor de sănătate de grup. Asigurările de sănătate au cumulat, în primele 9 luni ale anului 2020, prime brute subscrise în valoare de aproximativ 351 milioane lei, în creștere cu aproximativ 18% față de aceeași perioadă a anului 2019, se arată în raportul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Asigurărilor de sănătate incluse în pachetul salarial
Tipul asigurărilor de sănătate incluse în pachetul salarial a devenit unul dintre cele mai importante criterii în evaluarea unui angajator. În acord cu exigentele contemporane legate de responsabilitate și prevenție, companiile acordă prioritate nevoilor de siguranță ale colaboratorilor permanenți, integrând în pachetul salarial asigurări private de sănătate sau abonamente la clinici private.
Asigurările de sănătate de grup sunt adaptabile, în funcție de dorințele asiguratului și de planul financiar al unei companii. Polița acoperă toate tipurile de module de prestații medicale, de la analize și investigații medicale, tratament ambulatoriu sau servicii medicale asociate unei nașteri, la costurile implicate de tratament sau intervenții chirurgicale în toate tipurile de diagnostice severe. În funcție de opțiunile angajatorului, planul de asigurare include servicii medicale pentru menținerea sănătății si depistarea factorilor de risc.
Costul asigurărilor de sănătate se deduce din venitul impozabil, în limita a 400 euro pe an pentru fiecare angajat.
Pilonul II in sănătate le poate aduce 700 mil. euro asiguratorilor
Într-o analiză de acum 10 ani când s-a discutat pentru prima data de acest sistem, Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, a doua companie din piața asigurărilor de viată, declara pentru Ziarul Financiar: „Practic, in momentul de fata statul spune ca plătește tot, dar nu este așa, deoarece nu iți oferă toate serviciile, iar calitatea lor este proasta. Singura soluție este ca asiguratul sa plătească voluntar costul acestor servicii cash sau printr-o asigurare de sănătate. Costul serviciilor medicale este însă mare, nu toți si-l pot permite. Reforma in sănătate este o mare oportunitate, aceasta piața poate ajunge la 600-700 de milioane de euro”.
Introducerea pilonului II in sistemul de sănătate ar însemna ca o parte din contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) plătite de angajați si de angajatori sa fie virate către fonduri private de asigurări de sănătate, administrate de asiguratori, care oferă anumite servicii medicale in schimbul acestor sume.
Citește pe Liberalist.ro și:
Ce se întâmplă când asiguratorul falimentează? Ce spune avocatul?
The Intercept: Ancheta șoc despre cel ce a fabricat coronavirusurile fatale omului!
Valabilitate rovinieta – cum afli dacă taxa de drum este validă?
ANALIZA: De ce se depreciaza leul? Care sunt efectele și va ceda BNR?
‘Furtul de idei’ sau Pericolul serviciilor gratuite de email și căutare online
Beneficiile RCA online! Platformele online sunt ‘pe val’ în România