luni, aprilie 22Liberalist.ro - Portal Business

CERTIFICATUL VERDE: Cum se poate descărca ”certificatul digital de muncă” COVID

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
CERTIFICATUL VERDE: Cum se poate descărca ”certificatul digital de muncă” COVID

Începând de astăzi, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale.Certificatele digitale COVID-19 pentru călătoriile în UE se pot descărca din portalul https://certificat-covid.gov.ro/

Întrebări frecvente legate de certificatul digital:

1. Dacă o persoană a trecut prin boală și deține certificat digital mai are nevoie de test RT-PCR negativ pentru a călători?

Nu, nu are nevoie și de test, cu condiția să se înscrie în perioada cuprinsă între 14 și 180 de zile de la confirmarea bolii.

2. Pentru cetățenii care vin din țările non-UE, la intrarea într-o țară europeană, deținerea certificatului digital reprezintă o condiție de acces?

Dacă cetățenii care vin din state non-UE sunt cetățeni ai unor țări UE, își scot certificate digitale din statul a cărui cetățenii o au sau unde au rezidență. Dacă cetățenii sunt ai unui stat non-UE, nefiind posibilă emiterea unui certificat digital în respectivul stat, cetățenii trebuie să prezinte documente emise de autoritățile naționale din țara non-UE.

3. Dacă deții certificat digital european și călătorești dintr-o țară inclusă pe lista roșie, la intrarea într-o țară UE aflată pe lista galbenă sau pe cea verde, mai intri în carantină?

Dacă deții certificat digital care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, nu intri in carantină. Dacă deții certificat digital care atestă doar rezultatul negativ al unui test RT PCR, da, intri in carantină.

4. În cazul copiilor, este nevoie de certificat digital pentru a călători?

Minorii în vârstă de până la 6 ani nu au nevoie de niciun document doveditor. Copiii în vârstă de la 6 ani la 12 ani au nevoie de dovada rezultatului unui test RT PCR negativ, validat de certificatul digital, obținut cu acordul părinților. În cazul minorilor cu vârsta între 12 și 14 ani, este necesar certificatul digital obținut cu acordul părinților, document care să ateste vaccinarea sau rezultatul unui test RT PCR negativ.

Certificatul digital care să ateste vaccinarea sau rezultatul negativ al unui test RT PCR negativ este necesar și în cazul minorilor cu vârsta între 14 și 18 ani, dar, în această situație, nu mai este nevoie de acordul părinților pentru obținerea certificatului digital.

5. Cetățenii trebuie să plătească pentru eliberarea certificatului digital?

Certificatul digital este gratuit, iar timpul de generare poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

6. Cum se poate accesa și vizualiza certificatul digital?

Certificatele digitale pot fi accesate și vizualizate atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf a documentului, care se poate tipări.

Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. Statistici: https://certificat-covid.gov.ro/stats-guest

7. Trecerea frontierei este posibilă și fără deținerea acestor certificate?

Da, cetățenii pot tranzita frontiera și fără aceste certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Deținerea certificatului digital simplifică procedurile și scurtează timpul de trecere a frontierei. La intrarea pe teritoriul României, cetățenii care dețin certificate digitale au acces pe culoarul verde. În absența acestui document, procedurile de verificare necesită mai mult timp.

S-a adoptat Certificatul Verde

In 17 martie, Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19, comunica RoVaccinare.
Adeverința electronică verde constituie dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Platforma pentru obținerea certificatului verde de vaccinare va fi disponibilă cetățenilor români începând de joi, 1 iulie 2021 iar adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

Cum se poate descărca certificatul verde COVID

Valeriu Gheorghiță a oferit mai multe informații despre certificatul verde COVID, pentru B1 TV.

„În momentul de față sunt finalizate toate procedurile, tot ceea ce ține de acest sistem informatic integrat, care practic, emite și verifică aceste certificate digitale COVID-19. Ca atare, va exista o platformă, Certificat-COVID.gov.ro, de unde vor fi descărcate aceste certificate digitale în format electronic, începând cu 1 iulie.


Care a fost Planul Comisiei Europene și cum s-a implementat

Certificatul de vaccinare a fost un plan al CE inca din 2018, cand s-a si intocmit. Chiar de atunci era stipulat faptul ca CE va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor. Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

Elementele-cheie ale regulamentului propus de Comisie sunt următoarele:


Adeverințe accesibile și sigure pentru toți cetățenii UE!


✅ Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.


Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.


🌐 Comisia va institui un portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverințe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.
Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.

Adeverinta nu va face discriminare, desi s-a dorit initial!


Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propunea crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.


Același drept pentru călătorii care dețin o adeverință electronică verde – în cazul în care acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții în materie de sănătate publică precum testarea sau carantina, statele membre ar trebui să accepte, în aceleași condiții, și adeverințele de vaccinare eliberate în cadrul sistemului de adeverințe electronice verzi. Această obligație s-ar limita la vaccinurile care au primit o autorizație de introducere pe piața UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri.


Notificarea altor măsuri – în cazul în care un stat membru continuă să le solicite deținătorilor unei adeverințe electronice verzi să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să își argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri.


Numai informații esențiale și date cu caracter personal securizate!


Conform indicatiilor CE adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.


Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele. Adeverințele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru cetățenii UE și membrii de familie ai acestora, indiferent de naționalitatea lor. Aceste adeverințe ar trebui să li se elibereze și resortisanților țărilor terțe care își au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.
Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.


Etapele următoare:


Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu.
În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal.
Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare.

Președintele Iohannis una spune acasă, alta face la Bruxelles. Vor condiționa libera circulație de vaccin!

Certificatele digitale de vaccinare vor condiționa dreptul oamenilor de a călătorii în Europa și probabil vor fi disponibile înaintea verii, transmite Reuters.

“Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat Merkel în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.

Nu este foarte clar care este/a fost poziția Președintelui Românei care, deși s-a antepronunțat împotriva pașaportului de vaccinare, este ‘cunoscut’ ca fiind ușor de influențat. Paradoxal, pare că libertățile individuale atât de prețioase pentru unii dintre noi sunt îndepărtate cu sprijinul ‘liberalilor’.

Planul pentru pașaportul de vaccinare există de mult timp și chiar de atunci am anticipat că il vor implementa cu succes indiferent de ce au declarat unii lideri în plan local.

Comisia Europeană continuă cu planul pentru Cardul de Vaccinare și investește în campanii de persuasiune

Comisia Europeană planifică în vederea dezvoltării unui pașaport/card pentru cetățenii UE, care ia în considerare diferitele programe naționale de vaccinare, este compatibil cu sisteme informatice de imunizare electronică și recunoscute pentru utilizare peste granițe, fără duplicarea muncii la nivel național.

Planul este trașat și se dorește un Sistem Informatic European al celor Imunizați până în 2021 sub numele de Sistem european de partajare a informațiilor privind vaccinarea.

CE propune un plan pe doi ani, printr-un document de planificare publicat pe website-ul instituției, să „elaboreze îndrumări pentru a depăși barierele juridice și tehnice împiedicând interoperabilitatea imunizării naționale sistemelor informatice, ținând seama în mod corespunzător de regulile cu caracter personal protecția datelor, astfel cum se prevede în comunicarea Comisiei privind facilitarea transformării digitale a sănătății și îngrijirilor în Piața unică digitală, responsabilizarea cetățenilor și construirea unui mediu mai sănătos societate.”

Redăm citatul complet în limba engleză:

Develop guidance to overcome the legal and technical barriers
impeding the interoperability of national immunisation
information systems, having due regard to rules on personal
data protection, as set out in the Commission Communication
on enabling the digital transformation of health and care in the
Digital Single Market, empowering citizens and building a healthier
society.

ROADMAP ON VACCINATION, EC

Acceptul populatiei conteaza!

Toate acestea sunt condiționate de convingerea și acceptul populației. În sensul acesta se planifică o serie de campanii de informare și un barometru de opinie pentru a analiza gradul de acceptare a noilor măsuri de control în strânsă legătură cu Organizația Mondială a Sănătății, cea care pare să fie în controlul deciziilor politice în toate țările europene.

Produce on a regular basis a Report on the State of Vaccine
Confidence in the EU, to monitor attitudes to vaccination. Based on
that report and taking into account related work by WHO, present
guidance that can support Member States in countering vaccine
hesitancy

ROADMAP ON VACCINATION, EC

Planul este cât se poate de minuțios și componenta de PR și comunicare este foarte importantă. Ne este foarte greu de crezut că o țară mică ca România, cu politicieni direct interesați de posturi în birocrația europeană vor putea să se opună noilor măsuri.

Citește alte articole pe https://liberalist.ro:

Covid19 Delta – 63% sunt acum de părere că guvernul nu ar trebui să ia vreo restricție sau

 59,5% din populație ar vota un partid naționalist. Ce este naționalismul și ce legătură are cu creștinismul? 

 ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *