WhatsApp a cerut utilizatorilor săi să accepte noile condiţii de utilizare, care permit aplicaţiei să partajeze datele personale ale clienţilor cu compania ei mamă, Facebook. În caz de refuz, utilizatorii WhatsApp nu vor mai putea să îşi acceseze conturile începând din 8 februarie, relatează ProTV. În urma valului masiv de renunțări, WhatsApp a trebuit sa amane termenul dar nimic altceva nu se schimbă.
Modificările nu privesc decât conversaţiile viitoare ce vor fi purtate cu companii, afirmă conducerea WhatsApp, și vizează o “mai multă transparenţă” despre modul în care ei “recoltează şi utilizează datele personale ale utilizatorilor”.
Organizaţia Europeană a Consumatorilor (BEUC) a depus plângere la Comisia Europeană împotriva serviciului de mesagerie WhatsApp pentru modificările aduse politicilor sale de confidenţialitate.
„De mai multe luni, WhatsApp îşi bombardează utilizatorii cu mesaje agresive şi repetate pentru a-i forţa să accepte noile sale condiţii de utilizare şi politica sa de confidenţialitate”, a denunţat directoarea generală a BEUC, Monique Goyens, citată într-un comunicat.
BEUC şi cele opt asociaţii membre consideră că este „imposibil pentru consumatori să aibă o idee clară privind consecinţele schimbărilor asupra protecţiei vieţii lor private, în special în ceea ce priveşte transferul datelor lor personale spre Facebook şi spre alte părţi terţe. WhatsApp a fost în mod deliberat ambiguu pe acest subiect, iar consumatorii ar fi expuşi la prelucrarea la scară mare a datelor lor fără un consimţământ valabil. Le cerem autorităţilor să ia rapid măsuri împotriva WhatsApp pentru a se asigura că respectă drepturile consumatorilor”, a criticat Monique Goyens.
Mii de români renuntã la WhatsApp din cauza prelucrării datelor confidențiale
Ca urmare a modificărilor Condițiilor de Utilizare, tot mai multe persoane postează pe Facebook o declarație prin care notifică Facebook că nu sunt de acord cu noile stipulări din Termenii & Condițiile Serviciului. Declarația este însă nulă din punct de vedere juridic, avertizează avocații.
Declarația este: „Nu permit Facebook sau oricărei aplicatii legate de Facebook să folosească fotografiile, informațiile, mesajele sau postările mele, atât din trecut, cât și din viitor. Cu această afirmație, notific Facebook că este strict interzisă dezvăluirea, copierea, distribuirea sau orice alta acțiune împotriva mea bazată pe acest profil și / sau a conținutului sau. Conținutul acestui profil reprezinta informații private și confidențiale. Violarea vieții mele personale poate fi pedepsita prin lege.Nu permit Facebook-ului să distribuie nimic din postarile mele: Fotografii, actuale sau trecute, postări, numere de telefon sau e-mailuri… Absolut nimic nu poate fi folosit sub nici o formă fără permisiunea mea scrisă.”
Contractul dintre utilizator și Facebook este implicit în momentul când folosești serviciul și îl poți găsi la Termeni & Conditii. Prin utilizarea serviciului accepti orice este stipulat acolo.
Singurul mod în care te poti opune efectiv este prin schimbarea furnizorului de servicii: Gab.com sau MeWe.com, Parler.com și Telegram sau Signal în loc de wattsapp.
De ce se discută de ‘Dosarul’ Digital?
Foarte multe persoane scriu pe internet că au renunțat la serviciile din ‘familia’ Facebook (Facebook, Wattsapp, Instagram & Messenger) motivând decizia prin faptul că Facebook face ‘dosare digitale‘ despre fiecare utilizator care ipotetic pot fi utilizate de autorități, după cum deja se dorește și chiar Fondul Monetar Internațional scrie despre acest lucru.
Într-o postare pe blog oferită de Fondul Monetar Internațional, cercetătorii FMI Arnoud Boot, Peter Hoffmann, Luc Laeven și Lev Ratnovski au făcut o declarație teribilă, își doresc ca fiecare persoană să aibă istoricul căutărilor pe internet legat de scorul de credit personal.
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Dacă ești cetățean model vei fi bine
Prezentând concluziile dintr-o lucrare scrisă de ei, cercetătorii susțin că acest lucru va avea efecte benefice pentru lumea și desigur, nu și-au imaginat ipoteze în care această idee de fapt ar fi mai degrabă rea și foarte rea decât bună. Cel puțin nu au dorit să menționeze acest lucru.
Ei argumentează faptul că folosind date nefinanciare, în special „istoricul căutărilor și achizițiilor online”, putem rezolva problema „anumitor tipuri de oameni care nu au suficiente date financiare (venituri, timp de angajare, active și datorii) disponibile.”