miercuri, iulie 24Liberalist.ro - Portal Business

Croația va deveni al 20-lea membru al zonei euro de la 1 ianuarie 2023

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
Croația va deveni al 20-lea membru al zonei euro de la 1 ianuarie 2023

Unul dintre cele trei acte juridice stabilește rata de conversie între euro și kuna croată la 7,53450 kuna pentru 1 euro. Aceasta corespunde cursului  actual al kunei în mecanismul cursului de schimb (ERM II).

În urma deciziei recente a Consiliului, Croația a adoptat primul buget în euro, vizând un deficit general de 2,3% din produsul intern brut pe baza proiecției de creștere economică de 0,7% pentru 2023, potrivit reuters.com.

„Acesta este primul buget al Croației exprimat în euro”, a declarat ministrul de finanțe, Marko Primorac, în timp ce a prezentat planurile bugetare.  Vezi oferta de RCA, fără comisioane ascunse, pe cea mai mare platformă ONLINE

Prezentare generală

Capitala: Zagreb

Limba oficială în UE: croata

Stat membru al UE de la: 1 iulie 2013

Moneda: kuna croată (HRK) Croația s-a angajat să adopte moneda euro de îndată ce îndeplinește condițiile necesare.

Spațiul Schengen: Croația nu este stat membru al spațiului Schengen

Cifre:Suprafață – Populație – Produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, în standardul puterii de cumpărare (SPC)

Comerț și economie

În 2020, cele mai importante sectoare ale economiei Croației erau: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (20,1 %); industria (19,2 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (18,1 %).

67 % din exporturile Croației se efectuează în UE (Germania 13 %, Italia 12 % și Slovenia 10 %). În afara UE, 9 % din exporturi se realizează către Bosnia și Herțegovina și 5 % către Serbia.

Importurile Croației provin în proporție de 77 % din celelalte state membre ale UE (Germania 15 %, Italia 12 % și Slovenia 11 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din China (5 %) și din Bosnia și Herțegovina (3 %).

SERVICII

 

Citește și alte știri similare pe Liberalist.ro:

ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *