Societatea de avocatura Chifor & Asociatii face o analiză juridică în legătură cu amenda contravențională COVID-19. Care sunt aspectele de neconstituționalitate, Efecte și Plângerile contravenționale.
Amendă contravențională COVID-19. Neconstituționalitate. Efecte. Plângere contravențională
Starea de urgență pentru combaterea pandemiei de COVID-19 nu a însemnat doar restricții semnificative de circulație, ci a venit cu măsuri de sancționare drastice a nerespectării măsurilor de prevenire, deja bine cunoscutele amenzi COVID-19. Pentru publicul larg, amenzile au fost aplicate în principal pentru încălcarea restricțiilor de circulație, fie că vorbim, spre exemplu, de persoane care nu aveau asupra lor declarația pe proprie răspundere, ori nu aveau asupra lor documente doveditoare sau nu au respectat intervalele de deplasare.
Prin modificările aduse de OUG 34/2020, pe lângă majorarea cuantumului amenzilor, ajungând la sume cuprinse între 2.000 minim și 20.000 de lei maxim pentru persoanele fizice, s-a mai prevăzut că cel amendat poate plăti în termen de 15 zile jumătate din amenda primită, nu jumătate din minim, cum este cazul amenzilor contravenționale obișnuite, ca cele date pentru încălcarea regimului rutier.
Deși majorarea amenzilor pentru încălcarea ordonanțelor militarea fost motivată de necesitatea unui grad de conformare socială sporit și încercarea de a descuraja încălcarea restricțiilor de circulație, Curtea Constituțională a României a stabilit, printre altele, prin Decizia nr. 152 din data de 6 Mai 2020[1] că Ordonanța 34/2020 este neconstituțională, în ansamblul său.
Prin urmare, și amenzile aplicate în baza acestui act normativ sunt neconstituționale.
Avocații consideră că pentru a beneficia de declararea ca neconstituționale a acestor amenzi este neapărat nevoie ca persoana amendată să formuleze plângere contravențională la instanța de judecată împotriva procesului-verbal prin care a fost sancționată.
Liderul AUR, deputatul George Simion a propus anularea amenzilor din carantina 2020
Liderul AUR, deputatul George Simion, a declarat vineri, la Antena 3, că i-a propus ministrului Justiției, Stelian Ion, într-o discuție la minister, rezolvarea problemei amenzilor pe care românii le-au primit în starea de urgență și care au fost declarate neconstituționale de CCR.
Conform legii contestațiile se pot depune in termen de 15 zile lucrătoare însă ca urmare a decizie CCR, termenul va curge după încetarea stării de urgență, adică după data de 15 mai 2020.
” (…) i-am dat datele statistice. E vorba de niște sute de mii de români care au primit amenzi neconstituționale. Pe mine mă interesează să fim corecți cu românii. Luni mergem la Avocatul Poporului, la Renate Weber, pe același subiect.
Aștept de la Domnul Stelian Ion să fie un om de cuvânt, și pe lângă propria agenda politică pe care o are, să includă și acest subiect al anulării amenzilor,” a declarat Simion la Antena3.
Citește alte știri pe Liberalist.ro:
Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
Un parlamentar finlandez se confruntă cu doi ani de închisoare pentru că este creștin
ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
‘Idolul’ Fauci a admis că virusul Covid19 ar fi putut fi chiar unul din virusurile finanțate de el
De ce costă 1.000€ dacă este un CRM gratuit? Digitalizarea vânzărilor
Libertăți individuale – Constituția României
Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM