sâmbătă, mai 18Liberalist.ro - Portal Business

Cum putem evita cancerul de prostată?

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
Cum putem evita cancerul de prostată?

Cum putem evita cancerul de prostată?

Medicul urolog Gheorghe Niță, invitatul Alinei Ilioi Mureșan în emisiunea „Alături de tine”, a tras un semnal de alarmă asupra faptului că, în cazul bărbaților, cancerul de prostată este a doua cea mai întâlnită formă de cancer, după cancerul de plămâni, la nivel mondial. De asemenea, cancerul de prostată ocupă locul cinci la decese cauzate de patologii maligne.

 

Doctorul a prezentat pașii pe care un bărbat ar trebui să îi parcurgă pentru depistarea la timp a cancerului de prostată, factorii declanșatori și care sunt șansele de reușită după diagnosticul acestei patologii.

Depistarea precoce reprezintă un factor foarte important, pentru că boala este vindecabilă dacă reușești să o depistezi într-un stadiu localizat. Din păcate, acele stadii sunt unele care nu au simptomatologie. (…)

Spre deosebire de alte cancere, deși frecvent întâlnit, de obicei are o evoluție mai lentă. Dar, dacă îl depistezi din vreme, evident că poți să și vindeci pacientul”, a precizat doctorul.

Potrivit medicului Gheorghe Niță, grupele de risc sunt reprezentate de bărbații cu vârsta de peste 50 ani, cei cu predispoziție familială, adică cei ai căror tați au avut cancer de prostată, riscul ca ei să sufere de această patologie fiind de două ori mai mare.

Pe linie maternă, și cei care au avut mame care au suferit de cancer de sân sau de cel din sfera genitală, sunt predispuși la a dezvolta cancer de prostată.

În ceea ce privește prevenția, medicul urolog face următoarele recomandări:

Se spune că apariția cancerului de prostată este legată de consumul foarte mare de lactate, de aceea de la vârsta de 40 de ani trebuie redus consumul de lactate, de lapte dulce în principal, dar și de brânzeturi.

Și consumul de carne în exces, de carne roșie mai ales, poate să favorizeze această boală. Stilul de viață sănătos, precum cel mediteranean, bogat în ulei de măsline, dar și mișcarea în aer liber sunt factori benefici pentru a preveni apariția cancerului de prostată. ”

Doctorul recomandă bărbaților să efectueze controale de rutină, începând cu vârsta de 45 de ani, controale care constă în examen de sânge, examen clinic și examen ecografic.

Controlul de rutină constă într-un examen de sânge cu un marker, PSA, o proteină care se produce exclusiv de către prostată și a cărei creștere a valorilor poate să-ți ridice semne de întrebare.

Toți bărbații de peste 50 de ani să ceară, între analizele uzuale, și această analiză, PSA. Dacă valoarea analizei este subunitară, putem face această analiză o dată la 2 ani, nu neapărat anual.

Dacă valoarea ei este 2, deși în limite normale, atunci analiza trebuie efectuată anual. De asemenea, controlul de rutină conține și examenul clinic la urologie, un tușeu rectal și un examen ecografic transrectal, uneori transabdominal, pentru a vedea dacă sunt zone suspecte în prostată. (…) Diagnosticul de certitudine în această boală este dat de biopsie. ”, a punctat medicul.

Ce presupune tratamentul în sine pentru diagnosticul de cancer de prostată și cum arată viața pacientului după intervenția chirurgicală, puteți afla accesând link-ul de mai jos:

 

 

→ CLICK PENTRU OFERTELE DR. MAX | ELEFANT.RO | LENSA

Citește alte știri pe Liberalist.ro:

Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
Un parlamentar finlandez se confruntă cu doi ani de închisoare pentru că este creștin
ASALT: Educația Sexuală în școli fără acordul părinților! Ce conține programa școlară propusă?
VIRAL: Viața după Covid și libertățile pe cale de dispariție
Fondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
‘Idolul’ Fauci a admis că virusul Covid19 ar fi putut fi chiar unul din virusurile finanțate de el
De ce costă 1.000€ dacă este un CRM gratuit? Digitalizarea vânzărilor
Libertăți individuale – Constituția României

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM