joi, aprilie 18Liberalist.ro - Portal Business

Producția de gaze din Marea Neagră – Cantitatea estimată și provocările!

Fii inspirat, trimite articolul unui prieten
Gaze din Marea Neagră: Este nevoie de încă 3 miliarde de euro investiții pentru stadiul de explorare

Black Sea Oil & Gas anunță că a început producția de gaze din Marea Neagră, la Proiectul de Dezvoltare a Gazelor Midia, și primul gaz a fost livrat către Sistemul Național de Transport („NTS”) în data de 15 iunie 2022.

Proiectul este de așteptat să livreze aproximativ 0,5 miliarde de metri cubi în acest an, cu producția de vârf estimată să fie de aproximativ 1 miliarde de metri cubi pe an în următorii trei ani din cei zece de viață estimate pentru zăcămintele de gaze Ana și Doina, relatează economedia.ro

 

„Este prima nouă exploatare de gaze offshore din România în peste 30 de ani și singurul proiect în curs de dezvoltare în prezent. Acesta constă în 5 sonde de producție offshore (1 sondă submarină la câmpul Doina și 4 sonde de platformă la câmpul Ana), o platformă de producție fără echipaj uman amplasată pe câmpul Ana, o conductă de gaze de 126 km care leagă platforma Ana de țărm și de o nouă stație de tratare a gazelor (“GTP”) pe uscat în comuna Corbu, județul Constanța. Gazele prelucrate sunt livrate în SNT la stația de măsurare a gazelor din cadrul GTP”, transmite compania.

Mark Beacom, directorul general al BSOG, a relatat provocările: „A fost o călătorie lungă și plină de provocări pentru a atinge, în sfârșit, această etapă importantă pentru țară. În România au fost realizate o serie de premiere, toate în timpul unei pandemii globale și, mai recent, al conflictului din Ucraina, care a amenințat să afecteze operațiunile din Marea Neagră.

Rezultatul tuturor acestor eforturi este că proiectul MGD asigură nu doar 10% din cererea de gaze a României, ci și calea, și posibil chiar infrastructura, pentru alți dezvoltatori din Marea Neagră, precum și pentru a lansa o serie de inițiative de dezvoltare a energiei verzi, făcând din MGD o infrastructură integrată de tranziție energetică”.

„Neptun Deep” – necunoscuta din domeniu energiei

Când și cu ce costuri vom avea gaze din Marea Neagră, este titlul realitatea.net prin care incearca să atragă atenția asupra jumătăților de adevăr și adevăratelor costuri.

„Domnul Virgil Popescu spune jumătăți de adevar. OMV s-a declarat operator atâta timp cât Romgaz avea 20% din Neptun Deep, iar atunci am spus că OMV, cu 60% e logic că el să fie operator. Când polonezii au ieșit, am discutat cum să devenim operatori. Am făcut scrisoare către șefa OMV și mi-a răspuns spus că încalc angajamente.

De fapt, datele problemei se schimbaseră total. Eu nu am mai apucat să fac ceva pentru că am fost schimbat din funcție. Totuși, s-au făcut demersuri, materiale către Consiliul de Administrație și s-a obtinut aprobarea de la Consiliu. Romgaz face demersuri de achiziție Exxon Bahamas, dar, am auzit că în februarie sau martie ar fi renunțat la drepturi în favoarea Petrom.

După cumpărarea Exxon Bahamas este nevoie de încă 3 miliarde de euro investiții pentru stadiul de explorare. Este o cifră estimată, nu am facut un divident al cheltuielilor. Probabil că pana acum Romgaz a facut un deviz al cheltuielilor”, a declarat Adrian Volintiru, fost director Romgaz, în emisiunea „Culisele Statului Paralel”

Dian Popescu, expert în energie, explică faptul că nimeni nu știe pe ce a dat banii statul român. „În România, nimeni nu-ți permite să fii operator cu 20%, mai mult, OMV avea experiență în off shore, iar orice autoritate a statului dădea dreptate companiei austriece. Dacă OMV rămane la 50%, iar Romgaz a cumpărat Exxon Bahamas, iar aceștia erau operatorii mai mari, atunci Romgaz poate deveni operator.

Totuși, noi nu știm ce cumpără oamenii ăștia. Nu știm cât a plătit Exxon pentru zăcământ, nu știm ce zăcăminte sunt acolo. Avem nevoie de trei miliarde pentru exploatare, adică, bani pentru conducte către mal, stație de uscare. E o bagatelă față de cât putem extrage”, a explicat Dian Popescu.

SERVICII

Citește și articolele următoare pe Liberalist.ro:

Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
Ce informații ai nevoie pentru asigurarea auto (2022)

TVR și Patriarhia Română pe lista neagră a hackerilor Rusiei

Elon Musk a cumpărat Twitter și progresiștii sunt iritați cumplitFondul Monetar Internațional vrea să știe ce cauți pe internet. Ce pățești dacă nu ești cetățean model
Consultantul de business și marketing în București. Cine apelează la ei și ce onorarii practică?
Credit cu buletinul – lista celor mai bune oferte!
De ce costă 1.000€ dacă este un CRM gratuit? Digitalizarea vânzărilor

Facebook ne-a amenințat cu suspendarea paginilor noastre Liberalist.ro deoarece scriem pe subiecte care contrazic narațiunea companiei și interesele sale politice de stânga. De aceea, încercăm să dezvoltăm un grup pe Telegram ca o alternativă anti-cenzură. ABONEAZĂ-MĂ LA TELEGRAM